TRIKOVI U KUHINJI

DOBRI SAVJETI: Još trikova za baš dobru puricu!

Veliki kućni kuhari, ali i oni svjetski, poput Gordona Ramseya, Jamiea Olivera, ili ako baš hoćete najvećeg autoriteta za kemiju kuhinje Harolda McGeeja, predlažu da treba paziti na temperaturu pri pečenju, ali s druge strane se svađaju treba li meso peradi staviti u salamuru, odnosno odležati prije pečenja u "mokrom pacu" - mješavini vode i soli.
 Berislava Picek / Hanza Media

Osnovni problem kod pečenja peradi (ali i drugog mesa) zasniva se na tome da meso ne prepečemo, odnosno da ga ne presušimo jer tada postane tvrdo i neukusno. Kod peradi je ta situacija dodatno izražena jer se perad sastoji od dvije vrste mesa koje drukčije reagira na temperaturu i trajanje pečenja - bijelo meso (prsa) je osjetljivije i brže se ispeče, a tamno uz kost peče se sporije (krila, bataci i zabatci). Evo savjeta kako da vaša perad uvijek savršeno sočna iznutra, a hrskava izvana!

Savjeti:

1. Purica ili druga perad treba biti odmrznuta.
2. Pogledajte deklaraciju pri kupnji jer nerijetko može biti "industrijski" već pripremljena - tada postupak salamurenja nije poželjan.
3. Obavezno pri odležavanju u salamuri (po izboru) meso mora biti u hladnjaku.
4. Šećer u salamuri (ako radite takvu) možete zamijeniti medom manje intenzivnog okusa.
5. Nakon što meso izvadite iz salamure, dobro ga osušite.
6. Kako biste dobili hrskavu koricu, suhu puricu možete premazati mješavinom meda i octa.
7. Prije pečenja perad/puricu temperirajte - nije poželjno da je pečete hladnu.
8. Ako izostavimo vodu, puricu možemo na isti način natrljati solju i suhim začinima (začinimo unutrašnjost, kožicu i površinu mesa ispod kožice) te stavljamo da odleži na isti način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:09