Prstohvat soli, malo papra i šačica kulinarskog umijeća po mnogima su dovoljni za pripremanje ukusnog odreska, piše The Independent.
Taj je tabor međutim u krivu. Stručnjaci iz britanske tvrtke za dostavu hrane Gourmet Meat Club tvrde da se meso nikada ne bi smjelo začiniti prije pečenja. Ideja da se meso začinjava prije pečenja je urbani mit kojeg su ljubitelji mesnih delicija sigurno barem jednom slijedili. Nažalost, dodavanje začina mesu prije pečenja samo će ga učiniti žilavim.
'Dodavanjem soli sirovom mesu iz njega se izvlači vlada te ga se dehidrira. Kada se takvo meso ispeče bit će žilavo', rekao je glasnogovornik tvrtke.
Gourmet Meat Club savjetuje da se meso prije pečenje naulji te da ga se začini nakon što se ispeče. Prema stručnjacima iz Gourmet Meat Cluba, ista teorija se može primijeniti i na mariniranje. Oni tvrde da marinada ne penetrira u stanice crvenog mesa te da se ne može nikada u potpunosti upiti. To znači da je mariniranje mesa satima prije pečenja pomalo besmisleno.
Objasnili su da je jedini dio marinade koji će meso upiti sol, što će ga dodatno isušiti. Kao i u slučaju začina, iz Gourmet Meat Cluba sugeriraju da se marinada dodaje nakon što se meso ispeče. Ovaj se savjet kosi sa stajalište velikog Gordona Ramsayja koji tvrdi da se za pripremi savršenog odreska meso prije pečenja mora začiniti s obje strane.