Krem, krem, kremasti...

SAVRŠEN RIŽOTO: Savjeti da konačno savladate talijanski klasik

Rižoto s gljivama
 Getty Images/iStockphoto
Svi volimo kad nam je rižoto kremast, pun okusa i kad se topi u ustima, a kad tu i tamo među rižom naletimo na nešto sočno poput komadića mesa ili povrća. Kako dobiti najbolji rižoto?

Nije komplicirano, samo zahtijeva mrvicu vremena i miješanja, ali itekako se isplati. Imamo nekoliko savjeta kako da vam rižoto bude savršen i kremast – baš svaki put.

Birajte rižu kratkog zrna

Iako smo inače više nego skloni od cjelovitog zrna, u ovom slučaju ipak preporučujemo bijelu rižu jer riža bez opne ispušta više škroba i time rižoto postaje kremastiji.

Napravite domaći temeljac

Njime ćete podlijevati rižoto – razlika se itekako osjeti. Temeljac treba biti topao pa je najbolje da ga cijelo vrijeme držite na laganoj vatri.

Rižu najprije propržite

Pržite ju zajedno s lukom i ostalim povrćem koje ste možda dodali (korijen celera, mrkva, poriluk…) i pržite je sve dok ne postane pomalo staklasta.

Prvo podlijevanje neka bude s vinom

Najbolje je da vino bude sobne tempetarure. Ulijte onoliko koliko je naznačeno u receptu i neprestano miješajući pričekajte da alkohol ispari.

Svako sljedeće podlijevanje neka bude s temeljcem

Kada dodate temeljac nemojte prestajati miješati. Temeljac dodavajte malo pomalo, tako da ga nikad ne bude previše. Dolijete li previše, bit će pretekuć, a tekućinu je lakše naknadno dodati nego oduzeti.

Miješajte, miješajte, miješajte

Razlog? Da bude kremasto, naravno.

Maslac i parmezan za kraj

Pred sam kraj, kad je riža al dente, nije loše dodati kockicu maslaca i šaku parmezana. Rižoto tada pustite da odstoji poklopljen minutu do dvije i poslužite ga gladnim ustima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:54