Zašto test s čačkalicom nije u potpunosti pouzdan?
Stari način za provjeru je li biskvit pečen jest onaj sa čačkalicom. Čačkalica se treba ubosti u sredinu kolača i ako izađe bez mrvica kolača ili tijesta, znači da je biskvit pečen.
Ali to ne vrijedi za svaki biskvit! Neki kolači su gotovi čak i ako na čačkalici ostaju ostaci tijesta. Čokoladni kolač i kolač od mrkve su savršeni primjeri. U tom slučaju, ako nastavite pečenje dok vam čačkalica ne izađe u potpunosti čista, dobiti ćete tvrd i suh biskvit. Zato je najbolje koristiti termometar i pratiti temperaturu u pećnici, a kolač peći po uputama na receptu.
Kada izmjeriti temperaturu vašeg biskvita?
Izbjegavajte provjeru temperature prerano, jer to može utjecati na dizanje vašeg biskvita. Umjesto toga, par minuta prije nego istekne vrijeme pečenja prema vašem receptu, upalite svjetlo u pećnici i lagano provirite kroz vrata u situaciju u pećnici.
Tamnija boja biskvita i doticanje sredine biskvita s prstom (a on se u potpunosti vrati natrag) su savršen indikator da je vrijeme za termometar.
Koja je savršena temperatura za koji kolač?
Kod kolača poput čokoladnog kolača bez brašna, kolača od mrkve i red velvet torte želite postići temperaturu od 93 Celzijeva stupnja. Kod kolača poput čupavaca i kuglofa želite postići temperaturu od 100 celzijevih stupnjeva.