DOBRI SAVJETI

U SEDAM KORAKA: Evo kako najjednostavnije osušiti vrganje da vam traju cijelu godinu!

Dried mushrooms and fresh harvested porcini mushroom in a basket on rustic wooden background
Getty Images/iStockphoto

Sušimo vrganje.

S fenom? Ma ne, to je šala! Ali svakako bismo vam preporučili da dio vrganja osušite pa da za njima možete posegnuti tijekom zime.

Kako ćete to učiniti? Evo nekoliko savjeta:

  1. Nemojte ih prati niti močiti. Eventualne nečistoće odstranite kistom.
  2. Zadržite stapke – one su također pune okusa. Odstranite samo najdonji, tvrdi dio.
  3. Izrežite ih prilično tanko, na debljinu od otprilike 2 mm (logika je jednostavna – što su tanje, to će se kraće sušiti).
  4. U jednom ih sloju posložite na pleh i stavite u pećnicu na 40 °C.
  5. Ako imate ventilator u pećnici, uključite ga i ostavite gljive unutra otprilike 40 minuta.
  6. Provjerite jesu li se osušile (gotove su kad im se krajevi zaviju). Ako nisu, okrenite ih i ostavite da se suše još pola sata.
  7. Neka se potpuno ohlade prije nego što ih preselite u staklenke.

Iz drugih medija

Izdvajamo