PIRJAMO IH

ZA SVE ZAKLETE MESOLJUPCE: Evo kako savršeno pripremiti juneća prsa svaki put!

 Getty Images/iStockphoto
Za početak, raščistimo jednu stvar: Govorimo o pirjanim junećim prsima, a ne dimljenim junećim prsima ili junećim prsima na roštilju. Nije da imamo što protiv takvih, kao što možete primjetiti iz naslovne fotografije!

Ono što je odlično kada je u pitanju ovaj komad mesa jest to da ga možete iskoristiti za ručak/večeru od ostataka na hrpu različitih načina. Savršena su u dobrom sendviču ili usitnjena pa korištena za punjenje raviola.

Kvaliteta na prvom mjestu

Radi se o komadu mesa koje će vas možda malo namučiti. Ali samo zato što mu morate posvetiti malo vremena, nemojte odustati i pribjeći jednostavnijoj alternativi kupovine već polupripremljenog mesa, ili još gore, zapakiranog u plastičnu foliju položenog na stiropor posudicu. Kod mesara kupite dobar komad junećih prsa i većinu posla ste obavili u početku.

Što s masnoćom?

Ako vam juneća prsa uvijek ispadaju suha i bezukusna, možda se uklonili prevelik dio masnoće. Masnoća je okus, zato ju nemojte u potpunosti micati. Tijekom pirjanja će se većina masnoće istopiti tako da nećete imati dojam kao da jedete masno meso.

Začini

Obavezno juneća prsa dobro nasolite i začinite paprom noć prije pripreme. To će uvelike doprinjeti mekoći mesa!

Ne zaboravite, važno je zapeći meso

Uvijek je bitno da zatvorite meso kako bi zadržalo sve sokove. Bilo da ga pirjate ili pripremate na neki drugi način, dobro je naglo ga ''preplašiti'' na visokoj vatri za početak. Nakon toga možete smanjivati vatru i dodavati dodatne začine, povrće... Savjet: Nemojte se ograničavati samo na tipičan sofftitto (celer, luk i mrkvu) kada je u pitanju umak za pirjanje, budite kreativni, dodajte ljutiku, poriluk, češnjak, sušene voće...

Zrak ovdje nije prijatelj

Kada pirjate juneća prsa želite dobro zatvoriti poklopac na vašem loncu. Ono što možete napraviti je, nakon što ste zapekli meso, dodali sve začine, povrće i dovoljno tekućine, na vrh staviti zgužvani namočeni papir za pečenje kao da vaše jelo želite umotati u toplu dekicu. Zatim sve još poklopite poklopcem i pirjanje može početi!

Dan stara juneća prsa su odlična

Zato su genijalna za korištenje u ''recikliranim'' jelima poput sendviča, nadjeva, punjenja...

I umak je bitan

Sve divote koje se pirjaju s mesom su predivne kao i to meso. Zato se potrudite, napravite korak više i svo povrće iz umaka usitnite u blenderu kako biste dobili svilenkast umak i vratite ga natrag u meso. Bit će vam drago što ste to učinili!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 21:01