VINSKI VODIČ

Koji trgovački lanci imaju najbolju, a koji najgoru ponudu vina?

Naš stručni suradnik pregledao je ponudu vina u velikim trgovačkim lancima i evo što ima za reći

piše: Saša Špiranec

SUPERKONZUM - Ocjena 4/5 (vrlo dobro)

Naglasak je na domaćoj ponudi pa su neki jako dobri vinari na stalnoj akciji, zbog čega ćete uvijek naći željenu kategoriju vina i kvalitetu po izvrsnoj cijeni. Ne bi bila na odmet malo bolja zastupljenost i kvalitetnija selekcija renomiranih manjih vinara u onoj nešto većoj cjenovnoj kategoriji. Ponuda uvoznih vina je zadovoljavajuća volumenom, iako je bez ikakvog koncepta i smislene selekcije.

LIDL - Ocjena 2/5 (slabije od očekivanja)

Nakon promašenog koncepta s gomilom francuskih vina diskutabilne kvalitete, od kojeg se očito odustalo, pokrenuli su vlastitu marku Winemaker of Croatia koja jako obećava izvrsnim omjerom kvalitete i cijene. Nadajmo se da pogreške u prethodnoj, kvalitetom zaista razočaravajućoj domaćoj vinskoj robnoj marci, koja sad polako nestaje s polica, više neće ponoviti. Uvozna vina su kvalitete i dalje ispod očekivanja za cijenu, što je čudno u odnosu na dobar status vinske ponude Lidla u drugim zemljama, recimo u Velikoj Britaniji.

KAUFLAND - Ocjena 3/5 (prema očekivanjima)

Slične politike kao i Lidl, ali s ipak većim volumenom ponude. Koncentrirani su na domaće vinare s ozbiljnijom zastupljenošću samo još Makedonije od drugih vinskih regija. Sistem selekcije je nejasan jer se neke sorte i regije mnogostruko ponavljaju, dok su druge zanemarivo prisutne ili su zastupljene od vinara čija kvaliteta uopće ne odgovara cijeni. Cijene su dobre, ali izostaje poznavanje vinske materije od strane buyera.

BILLA - Ocjena 2/5 (slabije od očekivanja) Volumen ukupne ponude vina nije loš, ali je selekcija potpuni kaos. Možete nabasati na fantastičnu akciju, recimo finog sauvignona ili pinota sivog iz Jeruzalema, a istovremeno ćete naći vina kvalitativno višestruko inferiorna po bitno višoj cijeni od istog tog Jeruzalema. Buyeri očito ne poznaju proizvod koji nabavljaju za svoje police, niti znaju prenijeti svojim kupcima - osim cijene - nijedan drugi razlog zašto bi neko vino s akcije trebalo kupiti.

INTERSPAR - Ocjena 4/5 (vrlo dobro) U krugovima vinoljubaca Interspar nakon specijaliziranih trgovaca vinom ima najbolji status. Razlog je velik izbor etiketa iz svih važnih domaćih regija te solidan izbor uvoznih vina. Naravno, radi se o supermarketu koji će uvijek biti koncentriran na najobrtajnije etikete, ali s druge strane se jednako potrude da im se na policama nađu i najprestižniji butik vinari, iako je obrtaj njihovih vina zbog većih cijena značajno manji. Akcijski popusti su uvijek značajni, ali i vina koja se nađu na akcijama nisu tamo zbog čišćenja polica, već planski predviđena da se udovolji kupcu. Ozbiljan nedostatak je zaista loša kvaliteta vlastitih vinskih robnih marki koje se svode samo na uvozna vina i koja su onda razvučena po policama toliko da je ona dobra uvozna vina, poput Casillero del Diablo, Penfolds ili Montes, vrlo teško pronaći.

PLODINE - Ocjena 2/5 (slabije od očekivanja) Situacija je vrlo slična onoj u Billi. Ukupni volumen ponude nije problem, ali izostaje inovativnost u traženju novih etiketa kojima bi zadovoljili kupce. Ta je inicijativa u potpunosti prepuštena dobavljačima koji onda na police stavljaju etikete bitne njima iz samo njima poznatih razloga. Interes kupca je tu na drugom mjestu. Cijene su dobre, ali se ista kvaliteta može naći po različitim cijenama ili, još gore od toga, slabija kvaliteta zna biti skuplja od bolje. Ponuda vina jednostavno zahtijeva drukčiji pristup od prodaje drugih grupa proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:14