Poštovanje, održivost, ljubav...

10 životnih lekcija koje bismo svi mogli naučiti od profesionalnih chefova!

Ovo su razlozi zašto bi vjerojatno svatko od nas u nekom trenutku u životu trebao raditi u profesionalnoj kuhinji.

Izvor vijesti: Huffington Post

1. Držanje do vlastitog izgleda

Chefovi znaju da im kosa uvijek mora biti čista i maknuta s lica. Također, nokti im moraju biti čisti, a dozvoljene su samo mrlje od hrane.

2. Poštovanje

Chefovi od prvog dana uče da njihovi poslovi ovise o određenoj dozi poštovanja. Poštovanje nadilazi ljude i odnosi se i na kuhinju u kojoj rade, namirnice i opremu. Chefovi uče kako je pranje i pospremanje opreme iznimno važno kao i održavanje njihove radne jedinice čistom.

3. Održivost

Chefovi znaju iskoristiti baš svaki dio namirnice. Ništa se ne baca i uče kako pametno raspolagati otpadom kroz planiranje, skladištenje i iskorištavanje namirnice do maksimuma.

4. Cijeni učenje

Ako je ikome jasno da se kroz praksu uči, onda su to chefovi. Zato je njihova kuhinja njihovo mjesto učenja koje je cjeloživotno, jer kad gosti sjednu za stol u restoranu, pogrešaka ne smije biti.

5. Cijeni proces

Chefovi su svjesni da neće izaći iz kulinarske škole i otvoriti svoj restoran koji će u roku godine dana osvojiti Michelinovu zvjezdicu. Svi znaju da moraju stažirati i raditi u jako puno restorana prije nego se sami odluče na takav pothvat. Svjesni su da je to proces koji će jednom rezultirati ostvarenjem njihovog sna.

6. Uvijek budi spremn i čisti u hodu

Chefove uče postavljati svoj mis en place, odnosno stavljanje svega potrebnoga na svoje mjesto. Sve mora biti izmjereno, izrezano, a onda postavljeno na radnu jedinicu prije nego se upali štednjak. I naravno, sve mora biti čisto u svakom trenutku.

7. Izvuci najbolje iz stvari

U profesionalnim kuhinjama se katastrofe događaju i nema naručivanja dostave u trenutku kada glavno jelo zagori. Chefovi moraju naučiti popraviti situaciju i izvuči najbolje iz onoga što su pripremili.

8. Timski rad

U profesionalnoj kuhinji se sve vrti oko poštovanja, zajedničkog djelovanja kako bi se stvorila prekrasna jela. Za svaki komponentu na gotovom tanjuru je netko odgovoran, bilo da se radi o sjeckanju, šokiranju, kuhanju, brisanju tanjura prije izlaska pred gosta. Ako jedan poklekne, svi su pokleknuli.

9. Cijeni znanost i prirodu

Dobro kuhanje se temelji na kemiji i alkemiji. Osnovno razumijevanje zakona prirode i reakcija između elemenata je dio svakodnevnog posla chefa. Zapravo, zar ne bi bilo odlično da se na takav način uče klinci u školama?

10. Radi ono što voliš, voli ono što radiš

Najbolja stvar kod chefova je činjenica da oni obožavaju hraniti i njegovati ljude. Oni zaista vole to što rade i za njih to nije posao nego iskrena ljubav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:11