Početkom prosinca u zagrebačkoj Staroj Vlaškoj na Europskom trgu svoja će vrata otvoriti po mnogočemu posebno mjesto; Aperitivo bar. A poseban i jedinstven je, ne samo u našoj metropoli već i u cijeloj Hrvatskoj, zbog svoje nevjerojatne ponude. Naime, ovdje će se moći kušati čak 80 vrsta džinova i poveći broj najboljih prirodnih tonika, 100 vrsta rumova te škotskih, američkih, irskih, japanskih, kanadskih i indijskih viskija, najbolje votke, tekila, i ostali destilati iz Meksika.
Vrhunski proizvodi
Ponuda uključuje i najbolje od konjaka i armagnaca na svjetskom tržištu, pomno je osmišljena i vinska lista, a tu su i sjajna craft piva i craft kava pod njihovim imenom. Što se kave tiče, kupuju dobre svježe berbe, a ona se priprema na La Marzocco aparatima, koji su, usporedbe radi, ono što je među automobilima Bentley. Ipak, Aperitivo će u još nečemu biti drugačiji, a to je impresivna ponuda koktela koji bi trebali biti na neki način zvijezde bara. Tako će se primjerice već od deset sati, nakon jutarnje kave ili doručka, moći naručiti aperitivni koktel sa šampanjcem i pireom od pečene bundeve s pjenom od jasmina. A bit će tu i zimskih toplih koktela, poput vrućeg gin tonica ili Spicy mohita.
Da, zvuči ludo dobro! Iza cijelog ovog koncepta stoji mlad, energičan i inovativan tim, a jedno ime se svakako izdvaja. Riječ je o Vjenceslavu Madiću Kishoniju, koktel majstoru i barmenu. Svoju karijeru počeo je kao mladić u kafeu Ribnjak 1988. godine gdje je prvi put “smiksao” margaritu na nagovor tadašnjeg šefa i malo pomalo je krenulo, do te mjere da je red do njegova šanka znao biti dug na desetke metara. A s vremenom je naučio i sve one moguće vratolomije koje vrhunski koktel majstori izvode s bocama. Nakon završetka školovanja u Zagrebu u školi za turizam i ugostiteljstvo, Vjenceslav odlazi u Ameriku gdje završava školu za barmene, a profesionalno obrazovanje nastavlja na Ecole Hoteliere de Lausanne u Švicarskoj.
U Americi se zadržao tri godine i to u Las Vegasu gdje je radio koktele u poznatom Cesar Palaceu u kojemu su njegove koktele pili mnogi poznati glumci i pjevači. Po povratku u Zagreb upisuje studij hotelijerskog menadžmenta i od tada neprestano radi na educiranju mladih barmena, konobara i hotelskih ugostiteljskih djelatnika u hotelima s pet zvjezdica.
Posao koji usrećuje druge
Mi smo se s Vjenceslavom našli jedno jutro, ovaj put ne na koktelu već na kavi i čaju i nas je dobio na prvu. Ovaj čovjek sav je u tome što radi, predan do maksimuma, zna znanje, ali što je također bitno, ima i ono nešto što se cijeni kod čovjeka, a to su srčanost i skromnost. Upoznao je neke velike face, no ne pridaje tome neku veliku pažnju, važno mu je jedino da svoje dečke nauči svemu što zna, da ih usmjeri i izvuče ono najbolje iz njih.
- Moj posao je i moj stil života, to nije samo rad, to je odrastanje, usavršavanje, dijeljenje svega s kolegama. Nije poanta nametnuti se, biti super barmen, važno je u svemu tome ostati ponizan jer naš je poziv takav da trebamo usrećiti druge - kaže Vjenceslav.
Ono što Vjenceslav naglašava jest da ugostiteljstvo mora imati neku svrhu jer je osim dobre ponude bitna i dobra usluga, a to jest i filozofija Aperitivo bara. Sve što nude svom gostu vrhunske je kvalitete: i sam proizvod i sve što uz njega ide, od najobičnije žličice, tanjurića, šalice, čaše... Primjerice, koriste najbolje Hoshizaki ledomate koji rade pune kugle i kocke leda koje se ne tope brzo što znači da ne razvodne i ne unište piće. A za uslugu je zadužen tim domaćih barmena i konobara, ali i onih iz Brazila, Španjolske i Argentine koji su se uglavnom educirali u inozemstvu i svi od reda govore tri do četiri strana jezika. I koktele i sva ostala pića pratiti će hladni i topli zalogaji koji će pak pratiti trendove i tradiciju.
- U Aperitivo baru fokus nije na zabavi već na opuštanju, na dobroj atmosferi, želimo da se gosti ovdje dobro osjećaju, da se druže.
Meni koktela mijenjat će se i na tjednoj bazi, odnosno svaki tjedan radit ćemo devet novih koktela. Imamo i priču s koktelima koji odležavaju u bocama ili bačvama, tako dobiju na tijelu i to su vintage kokteli. Osim toga, u sklopu bara imat ćemo i shop u kojemu će se, između ostalog, moći kupiti i naša kava i kokteli u bocama. Riječ je koktelima bez sokova, destilatima u koje je kod kuće potrebno staviti samo led. Svaka boca imat će na sebi podatke o datumu i satu punjenja i potpis barmena koji je izradio koktel. A ugodit ćemo i onima koji vole cigare jer imamo i Cigar room sa zasebnim ulazom - završava.
Edukativni centar
No, tu priča ne staje, za sve one koji žele o svemu onome što kušaju u Aperitivu naučiti više, tu je edukativni centar u kojemu će predavač biti Kishoni i vanjski stručnjaci, a centar se nalazi na donjoj etaži, dakle ispod bara. Bar će raditi sve dane u tjednu od 7 do 2 sata što znači da ovo nije mjesto rezervirano samo za petak ili subotu kako je inače običaj u nas.
Ovdje je sve podređeno gostu kojega, kada u kasnijim večernjim satima poželi nešto pojesti, neće dočekati odgovor; kuhinja više ne radi. S obzirom na sve navedeno, vjerujemo da će šmekeri i drugi znatiželjnici u Aperitivu pronaći svoje užitke.