Prestanimo bacati hranu!

Aplikacija koja će smanjiti bacanje restorantske hrane!

Prema Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, 1/3 hrane koju proizvede čovječanstvo završi u smeću, što čini oko 1.3 milijarde tona otpada.

Izvor vijesti: Eater

Startap po nazivu Winnow ima za cilj smanjiti količine hrane koja se skladišti i baca u domaćinstvima i restoranskim kuhinjama tako što chefovima nude pogled u njihovo upravljanje otpadom.

Stop wasting food concept, colorful words on blackboard

Kako izvještava Guardian, aplikacija koju je Winnow plasirao identificira namirnice koje chefovi bacaju i, u kombinaciji s prethodno prikupljenim podacima, u svakom trenutku mjeri što je i koliko čega odbačeno. Kada se na otpad stavi novčana cifra, ideja je da chefovi pronađu način kako da bacaju što manje hrane. Oko 200 kuhinja je navodno smanjilo bacanje hrane za pola koristeći aplikaciju. Londonska aplikacija, koja može biti prilagođena restoranskom meniju je u procesu proširenja u ostatak Ujedinjenog Kraljevstva, kao i Norvešku, Kinu, Singapur i Tajland.

vintage background of bruised bananas.

U međuvremenu, drugi rade na borbi protiv problema bacanja hrane na jedinstvene načine - pretvaranjem trulog voća i povrća u jestivo, stavljanjem ''otpada'' na menije restorana i transformiranjem otpada u prava Instagram čuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:25