VIDEO: Kako smo skuhali Božić?

BOŽIĆNA SPIZA ZA PRSTE POLIZAT: Žmire i Stipe u potrazi za pravim sinjskim arambašićima!

 Tom Dubravec / Hanza Media
U rano jutro već smo bili na trogirskom pazaru, kupili nezaobilaznu kaštradinu i domaćeg kiselog kupusa, a gozba koju smo pripremili svakako morate probati, a sve detalje pogledajte u našem video prilogu!

Ovaj sadržaj vam omogućuje Spar

Zaputili smo se prema Trogiru gdje smo s Robertom Predragom Žmirom i Stipom Šušnjarom na trogirskom centralnom pazaru pribavili nešto kvalitetnog mesa, domaćeg kiselog kupusa i, naravno, nezaobilaznog dalmatinskog pršuta i sira. Zašto? Pripremali smo tradicionalni božićni ručak Trogirana koji ne može proći bez sinjskih arambašića s kosanom (nikako mljevenom) svježom svinjetinom, junetinom i slaninom, a koje su dečki pripremili na živoj vatri u kaminu Žmirinih prijatelja, Željke i Mirka u Segetu Gornjem.

Trogir, 031216
Kuhari Robert Zmire i Stipe Susnjara pripremaju tradicionalni dalmatinski blagdanski rucak. Na fotografiji: kupovina namirnica na trogirskom pazaru
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Arambaši se tradicionalno pripremaju za posebne prilike, a ako ih čuvate na hladnom mjestu mogu vam potrajati i do tjedan dana. Nikako nemojte zaboraviti kupiti kvalitetno suho meso, a Trogirani uvijek stavljaju kaštradinu, sušeno ovčje meso.

Arambaši se tradicionalno začinjavaju muškatnim oraščićem, klinčićem i cimetom.

Trogir, 031216
Kuhari Robert Zmire i Stipe Susnjara pripremaju tradicionalni dalmatinski blagdanski rucak. Na fotografiji: susnjara i Zmire pripremaju sinjske arambase
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Nezaobilazna je i slanina u arambašima od koje valja napraviti pešt koji će punjenje od mesa učiniti još sočnijim. Arambaši se u veliku teću stavljaju u krug, prateći centralnu goveđu kost u sredini. Dečki su se držali tradicije i, ako nas pitate, ispoštovali ju maksimalno!

Iako arambašići izgledom podsjećaju na sarmu, temeljna razlika između sarme i arambašića je ta što je meso za arambašiće kosano, a ne mljeveno te mu se ne dodaje riža.

Trogir, 031216
Kuhari Robert Zmire i Stipe Susnjara pripremaju tradicionalni dalmatinski blagdanski rucak. Na fotografiji: sinjski arambasici na vatri u kaminu
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Momci od kužine su zasukali rukave, naoštrili noževe i odlučili da će ovo biti najbolji Božić dosad kojem neće nedostajati zvukova krčkanja sinjskih smotuljaka, miris kiselog kupusa, dobre hrane i još boljeg društva! A vi pomno pročitajte recept kako vam ništa ne bi promaklo.

Pogledaj božićnu poruku koju ti donosi Spar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 18:39