DIVNA MEKANA UNUTRAŠNJOST

KREMASTA I DELIKATNA BURRATA: Ovo je istinska kraljica svih talijanskih sireva!

 Getty Images/iStockphoto
Kremasta, delikatna burrata je svježi talijanski sir za koji, nakon što ga kušate, vam odmah postaje jasno zašto ga svi obožavaju!

Što je burrata?

Uzmite najbolju mozzarellu koju ste ikada kušali, zamislite kako ju trgate rukama te kako divna, mekana, kremasta unutrašnjost curi iz prekrasno ''siraste'' opne. Burrata je puno mekša i masnija od obične mozzarelle. Unutrašnjost burrate je kombinacija stracciatelle i vrhnja, a riječ ''burrata'' na talijanskom znači nalik maslacu, kremasto.

Od kuda potječe?

Originalno potječe iz grada Andria koji se nalazi u Murgiji, na jugu Italije. Tamo se burrata počela raditi prije više od 100 godina te se i dan danas ručno radi od samo tri sastojka: kravljeg mlijeka, vrhnja i reneta (sirila).

Sliced Italian cheese burrata with vintage fork, fresh corn salad and olive oil in clay tray over dark textural background. Overhead view
Getty Images/iStockphoto

Koje su vrste burrate?

Postoji nekoliko vrsta burrate; burrata buffala što je sir zaobljenog oblika, gdje sloj kravljeg sira skriva kremasto središnje punjenje maslaca. Diljem južne Italije, tradicionalno se maslacem pune i Provolonski sirevi. Tu je i burrino, sir koji potječe iz Kalabrije i Puglie te je iznimno mastan, a radio se kako bi se u njemu čuvao maslac.

Fresh italian cheese burrata on a vintage white plate with red and yellow tomatoes, basil, thyme, salt and pepper, vintage fork and knife and a glass of water  on a painted white wooden surface.
Getty Images/iStockphoto

Kako poslužiti burratu?

Burratu je najbolje jesti svježu, idealno 24 sata nakon što je napravljena i uvijek na sobne temperature. Poslužite ju sa svježim cherry rajčicama, pršutom, malo maslinova ulja i aceta balsamica. Također, položite ju na svježe zagrijani kruh te uživajte s čašom crnog vina. Možete ju koristiti za pripremu umaka za tjesteninu te, naravno, na pizzi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 05:31