CVIJEĆE NA MENIJU

GREEN FRIENDS: Obitelj Kencek na imanju u Rakovcu uzgaja jestive cvjetne pupoljke!

 Berislava Picek / Hanza Media
Green Friends u prijevodu s engleskog znači prijatelji zelenog, a iza tog imena stoje vrijedni ljudi koji uzgajaju sve moguće začinsko i ljekovito bilje, povrće i jestivo cvijeće. Obitelj Kencek i teta Ruth Sakowski imaju najzelenije imanje u Rakovcu nedaleko od Zagreba, gdje raste nekoliko vrsta bosiljka, kadulje, mente, timijana, mažuran, korijander, melisa, estragon, jestiva lavanda… i još puno raznog bilja, ljutih papričica, aloe vere, a jestivo cvijeće prava je raskoš.

No, po čemu su oni posebni? Pa, osim po broju vrsta koje uzgajaju, po jednoj iznimno važno stvari: pristupu prema životu i prirodi koja nas hrani. Jer, posao koji rade, rade s nevjerojatnom predanošću, onako do kraja pa i onda kad ne ide sve od ruke, kad možda nema izgleda za bolje, kad se pojavi neka bolest na biljci, oni ne odustaju i ne dižu ruke od onoga što im uljepšava život, a to je njihov vrt, njihove biljke.

Rakovac, 230615.
Ana Ugarkovic pripremila je jela od svjezih zacina i jestivog bilja ubranih na imanju Green Friends u Rakovcu.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Posebni su i po tome što u uzgoju ne koriste apsolutno nikakvu kemiju, dakle sve rade posve organski. - Svi volimo prirodu. Čim sam se vratila iz inozemstva gdje sam radila godinama, željela sam mirovinu provesti na selu. Kupili smo zemlju, sagradili kuću i odmah posadili vrt. A začinsko bilje koje nismo mogli ovdje kupiti počeli smo sami uzgajati i malo po malo iz volje, želje i ljubavi hobi je pretvoren u posao. Prije dvije godine krenuli smo i u organski uzgoj povrća i iako ima dosta posla nas to veseli, to je naš život - objašnjava Nevenka Kencek i nastavlja: - Uvijek sam voljela kuhati i uvijek sam imala vrt, hrana me oduvijek zanima.

Rakovac, 230615.
Ana Ugarkovic pripremila je jela od svjezih zacina i jestivog bilja ubranih na imanju Green Friends u Rakovcu.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

A tu ljubav sa mnom dijele i sin Filip i prijateljica Ruth pa smo eto udružili snage i svi dajemo sve od sebe da naš trud bude prepoznat - kaže. Njihovo bilje trenutno se može kupiti u svim Billa prodavaonicama, u Bio&Bio dućanima, a koriste ga i u restoranima. Jedan od njih je i “Mali bar” u Vlaškoj ulici u kojem chefuje Ana Ugarković, koja je na samom imanju pripremala+ jela od dragoljuba, estragona, kadulje, cvjetova tikvica i borača. Ništa komplicirano, a okusi božanstveni.

Rakovac, 230615.
Ana Ugarkovic pripremila je jela od svjezih zacina i jestivog bilja ubranih na imanju Green Friends u Rakovcu.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Green Friends imaju ono najvažnije za realizaciju kuharičine ideje: kvalitetnu i “nezagađenu” namirnicu. A to je prilično značajna stvar ako vam je bitno s čim kuhate i što jedete. Jer, živjeti u zelenom i razmišljati na taj način uvijek je dobitak.

Savijača od estragona

Rakovac, 230615.
Ana Ugarkovic pripremila je jela od svjezih zacina i jestivog bilja ubranih na imanju Green Friends u Rakovcu.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Za ovu savijaču treba srednjevelika zdjelica za salatu puna svježeg estragona. Prvo natrgajte listiće estragona. Na kuhinjsku podlogu najprije stavite dvije kore za savijaču i svaku premažite rastopljenim maslacem. "Zalijepite" potom još jednu koru, premažite je obilato mileramom ili kiselim vrhnjem s visokim udjelom masnoće pa potom po vrhnju rasporedite polovicu ili trećinu estragona (ovisno koliko ste savijača naumili ispeći). Pažljivo zarolajte savijaču i prstima smotajte krajeve da nadjev tijekom pečenja ne curi van. Pecite dok savijača ne dobije zlatnu boju. Savijače prije pečenja možete premazati s malo vrhnja.

Špageti s čipsom od kadulje

Rakovac, 230615.
Ana Ugarkovic pripremila je jela od svjezih zacina i jestivog bilja ubranih na imanju Green Friends u Rakovcu.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Nasjeckajte 6 do 7 povećih glavica mladog luka. Na maslacu na laganoj vatri dinstajte luk kojemu kada potpuno omekša i postane proziran dodajte nasjeckanu svježu čili papričicu kojoj ste prethodno uklonili koštice u kojima je skoncentrirano najviše ljutine. Dodajte potom kvalitetan topivi sir i ostavite da se rastopi da dobijete umak. Velike listove kadulje ispržite u ulju i ocijedite ih na kuhinjskom ubrusu. Špagete koje ste skuhali al dente stavite u tavu s pripremljenim umakom i promiješajte tako da se sve skupa lijepo spoji. Poslužite s hrskavim listovima kadulje.

Punjeni cvjetovi tikvica

Rakovac, 230615.
Ana Ugarkovic pripremila je jela od svjezih zacina i jestivog bilja ubranih na imanju Green Friends u Rakovcu.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Očistite kozice pa ih pokapajte maslinovim uljem i dodajte im svježi timijan i malo limunova soka. Promiješajte pa tom smjesom napunite cvjetove tikvica. Pazite da ih ne prepunite jer ih na vrhu morate zavezati vlascem ili grančicom peršina kako nadjev ne bi tijekom pečenja iscurio. Uronite cvjetove potom u smjesu od brašna, piva, jaja i soli pa ih pržite u dubokom ulju. Ocijedite ih na kuhinjskom ubrusu koji će upiti suvišnu masnoću i poslužite kao predjelo ili glavno jelo uz neku salatu.

Maslac s dragoljubom

Rakovac, 230615.
Ana Ugarkovic pripremila je jela od svjezih zacina i jestivog bilja ubranih na imanju Green Friends u Rakovcu.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Kupite kvalitetan maslac. Ostavite ga da omkeša na sobnoj temperaturi kako biste ga lakše pomiješali s željenim sastojcima. Nasjeckajte listove i cvjetove dragoljuba te ljutiku što sitnije. Pomiješajte omekšali maslac s dragoljubom i ljutikom, a možete dodati i malo soli. maslac poslužite na kruhu koji možete malo i prepeći.

Gin&Tonic s cvjetovima borača

Rakovac, 230615.
Ana Ugarkovic pripremila je jela od svjezih zacina i jestivog bilja ubranih na imanju Green Friends u Rakovcu.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Za ovo piće treba vam dobar gin, tonic i malo šećernog sirupa. Piće servirajte u čaše s puno leda i dodajte cvjetove borača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:05