Pravila u kuhinji i izvan nje

DESET PRAVILA: Što vam to chefovi žele reći u lice, ali ne mogu?

Ako se odlučite blagovati u restoranu visoke kuhinje, ipak postoje pravila kojih biste se trebali pridržavati.

Vjerojatno se ništa ne prikazuje toliko glamuroznim kao život chefova, ali zapravo je istina puno drugačija od onoga što vidite. Donosimo vam deset stvari koje vam chefovi žele reći u lice, ali, iz ovih ili onih razloga, ne mogu!

Sjesti za stol koji nije počišćen je nepristojno

Bilo da želite taj točno određeni stol ili mjesto za šankom. Domaćin/konobar vas treba posjesti kada stol postane spreman. U trenutku kada sjednete za neočišćen stol, otežavate i konobarima prilikom čišćenja te jednostavno ispadate nestrpljivi.

Ostavite napojnicu vašem konobaru

Standardna napojnica iznosi oko 15 posto, toliko biste minimalno trebali izdvojiti za vašeg konobara.

Naručiti dobra komad mesa ''jako dobro pečen'' treba biti zabranjeno zakonom

Ništa ne rastužuje chefove kao kad naručite burger jako dobro pečen ili ''reš'' file mignon. Chefovi smatraju kako bi svo meso trebalo biti srednje pečeno jer se na taj način zadržava njegova tekstura i prirodni okus.

Ne žalite se na cijene

Osim ako vaše iskustvo blagovanja nije bilo u potpunosti loše. Kada objedujete u restoranima, plaćate iskustvo i stručnost chefa, atmosferu te ambijent.

Čaša crnog vina treba biti poslužena na točno 15 Celzijevih stupnjeva

Što znači da nikako ne biste trebali stavljati kocke leda u vaše crno vino. Ili bilo koje vino! Vino vam uvijek mora biti posluženo na pravoj temperaturi.

Instagram može pričekati

Nemojte provesti vječnost pokušavajući ''okinuti'' savršenu fotografiju vašeg jela. Ne želite da vam hrana postane hladna!

Dječji meni je za djecu

Ako niste dijete ili nemate djecu, izbjegavajte naručivanje dječjeg menija.

Nemojte hraniti jedno drugo, jesti erotično ili se ljubiti za stolom

Svima oko vas će najvjerojatnije biti neugodno.

Ako želite vratiti hranu…

Imajte za to opravdan razlog. Razlog ''Ovo mi se ne sviđa.'' nije dovoljno dobar razlog. Razlog ''Ova riba je nedovoljno pečena!'' je dovoljno dobar razlog.

Nemojte naručivati tri slijeda jela 15 minuta prije zatvaranja restorana

Samo ćete ostati razočarani. Ni vi ni chef ne želite raditi ništa polovično ili na brzinu, a to je ono što ćete dobiti ako hranu naručite ''5 do 12''.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:24