HEDONIZAM UZ WHISKEY

DOMAGOJ TALIŠMAN: Zaljubio se u lule i pokrenuo Dotter pipes!

Domagoj Tališman zaljubio se u lule i pokrenuo je Dotter pipes. Nakon 12 godina rada u struci odlučio je izrađivati lule. Pročitajte njegovu priču!

Izvor fotografija: Facebook Domagoj Telišman

Kraft se veže uz pivo, hamburgere i whiskey, ali se ponekad potpuno pogriješi s kontekstom. Njezino pravo značenje je vještina. Za one koji možda nisu znali pokrenut je genijalan projekt pod nazivom Krafteraj koji okuplja ljude, osluškuje njihove priče, strasti, hobije i dajući im glas kako bi javnost čula za njih, kako bi javnost čula za njihovu vještinom iz koje proizlaze nevjerojatne stvari.

Domagoj Telišman je čovjek koji je od djeda, vrhunskog strojobravara, naslijedio potrebu stvaranja rukama, a od oca ljubav prema lulama. Mi smo se odlučili za ovu priču jer se radi o doista impresivnom ručnom radu koji se divno nadopunjuje uz dobro jelo ili kakav konkretan whiskey.

Grafički dizajner koji je 2006. krenuo izrađivati lule, a 2014. napustio posao u struci kako bi se bavio onim što istinski voli. Inače je potrebno oko 10 sati da se napravi jedna lula, no budući da njegove lule prolaze kroz različite faze potrebno je između 2 i tri tjedna da se napravi jedna lula. Do sada ih je napravio tristotinjak. Obožava lule i glazbu pa za vrijeme izrade najčešće sluša audio knjige.

Dotter pipes je projekt od kojeg danas živi, a složen je od prvih slova njegovog imena i prezimena, a zapravo se može reći kako je i svojevrstan nadimak koji ga prati dugo vremena. Zanimljivo je kako je uopće došlo do toga da krene ručno izrađivati lule. Na lošinjskoj plaži upoznao je njemačkog proizvođača lula Norberta Riemera koji je na plaži baš radio na izradi jedne lule. Sljedećeg Božića za poklon od svoje žene je dobio upravo tu lulu koju je tog dana izrađivao na plaži što je čini i jednom od najdražih u njegovoj kolekciji.

Razgovor na plaži promjenio mu je život te je krenuo upijati sve korisne informacije vezane uz izradu lula. Samouk je i najviše je naučio iz svojih pokušaja i pogrešaka, a kasnije i kroz svjete iskusnijih proizvođača lula. Nakon što je napravio prvih trideset lula (koje je samo on pušio) pokrenuo je Dotter pipes.

Po struci grafički dizajner uvijek je naginjao kreativnom poslu. Danas ima radionicu u Zagrebu u kojoj svakodnevno izrađuje lule i živi od toga. Upoznao je različite tipove drveta te koristi fosilni hrast, maslinu ali ponekad i vrijes koji je zapravo najčešći jer je najneutralniji okusom kod pušenja. Njegove lule prepoznate su diljem svijeta i 90% njegovih lula odlazi u svijet dok se samo 10% zadržava na našem tlu. Jedna lula dođe nešto više od 2000 kuna, a sigurni smo kako će Domagojeve lule pronaći put do pravih ljubitelja i onih koji to tek namjeravaju postati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 15:52