SKRIVENA NA OTOKU

FRANCIS MALLMANN: Ovo je chef koji vodi najbolju školu roštiljanja na svijetu skrivenu na otoku u Patagoniji!

Na skrivenom otoku u Patagoniji možete pronaći najudaljeniju školu kuhanja na svijetu, romantičan bijeg južnoameričkog chefa Francisa Mallmanna, nomada koju suši meso, citira poeziju, a roštilj je pripremao za Davida Backhama i španjolskog kralja.

Novinar portala Conde Nast Traveller je proveo neko vrijeme sa slavnim argentinskim chefom Francisom Mallmannom u kojemu je pokušao razumjeti kako ovaj iznimno kreativan čovjek funkcionira u osami. Chef Francis Mallmann (61) je argentinski chef koji živi na svom privatnom otoku La Isla, Lago La Plata, Patagonia.

Hasta pronto Tipiliuke, Patagonia. Farewell dear Patagonia & Tipiliuke lodge photo @isaiasmiciu

A post shared by Francis Mallmann (@francismallmann) on

Obožavan je u svojim krugovima, a vlasnik je sedam vrhunskih restorana diljem svijeta, uključujući i najnoviji, Garzón, koji se nalazi u Urugvaju. U Urugvaj je došao iz malog ribarskog mjesta José Ignacio gdje je otvorio restoran Los Negros. Otvorio je i restoran u hotelu La Faena u Miamiju te restoran u vili La Coste na jugu Francuske.

Cocinando en el RIo Chimehuin! Cooking at the Chimehuin River.

A post shared by Francis Mallmann (@francismallmann) on

''Došao sam u Lago La Plata prije 30 godina. Kampirali smo u šatorima na rubu jezera, na plaži. Tada sam imao najljepšu djevoju ikad, koja bi svake večeri prala svoju kosu u potoku. Moja djeca, Alexia i Francisco su vjerojatno imali oko tri i pet godina, i tu smo proveli tri tjedna radosti. Ali sljedeće je godine počela padati kiša koja se nije smirivala dva tjedna pa sam počeo razmišljati o tome da sagradim kolibu. Što sam i učinio.''

Danas Francis živi u novoj kući, koja je inicijalno sagrađena za snimanje argentinskog serijala kuhanja na otvorenom, a kolibom koja je nastajala 30 godina se danas koristi osoblje. Kuća obiluje impresivnom kolekcijom porculana, štapovima za ribolov i limunom. Mallmann limune ima u svim svojim restoranima, njemu simboliziraju radost.

Mallmann je rođen u Buenos Airesu, odrastao je u Barilocheu gdje je njegov otac bio voditelj atomskog istraživačkog centra Instituta Balseiro. Napustio je i školu i dom svojih roditelja kad je imao 13 godina. Radio je kao DJ u Patagoniji, sa 16 se preselio u Kaliforniju, zatim radio kao stolar, vrtlar... S 18 godina je odlučio otvoriti svoj restoran te se uputio u Pariz kako bi odradio praksu u restoranu s tri Michelinove zvjezdice nakon čega se vratio u Argentinu u kojoj je postao poznat po svojim klasičnim francuskim jelima koja je pripremao.

Living on the sand. Tented Patagonia camp.

A post shared by Francis Mallmann (@francismallmann) on

Sa 40 godina je odlučio da je vrijeme vratiti se osnovama, vatri. Stvar je ovakva, Mallmann ugošćuje sve koje zanima vatra i priprema hrane na njoj. Gosti plaćaju određenu kotizaciju. Mallmann ih prvo posjedne, za njih napravi veliku vatru te im kaže da će u nju gledati puna tri sata i promatrati kako se ona pretvara u ugljen i pepeo. Nakon toga će o tome napisati esej u kojem će objasniti što su sve vidjeli. On smatra kako je razumijevanje temperature ljepota kuhanja na vatri.

Veggies, plancha.

A post shared by Francis Mallmann (@francismallmann) on

Danas Mallmann radi s ekipom od sedmero ljudi, tri ''gypsy chefa'' (kako ih on naziva), batlerom, osobom zaduženom za paljenje vatre i inženjerom.

''Smatram da je kuhanje vještina, umjetnost. Ali također smatram kako su umijeće postavljanja stola, ambijenta i usluga također velik dio toga svega.''

Njegova je hrana jednostavna, na vatri priprema ribu (ulov dana), goveđe ražnjiće, bundevu, chorizo, cijeli ananas, zapravo što god ima oko sebe.

Mallmann je čovjek koji je francusku kuhinju i fine dining zamijenio rustikalnom pripremom namirnica na vatri. Nadamo se da ćemo nekada, in this lifetime, biti te sreće i posjetiti ga na njegovom otoku te naučiti svar ili dvije o pripremi hrane na vatri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:19