Granola, zobene, tost, jaja, šunka

Gdje na dobar doručak u Zagrebu?

Najvažniji obrok u danu nikako ne bismo trebali preskakati, a za vas smo izvukli 10 mjesta u Zagrebu koja nude ukusne i zasitne doručke s kojima nesmetano možete započeti svoj dan!

Kava Tava, Britanski trg & Tkalčićeva 12

Kava Tava Official Facebook Page

Kava Tava je nezaobilazna adresa ako pričamo o doručcima. Ovaj koncept je oživio doručak u Zagrebu i postao jedno od omiljenih mjesta Zagrepčana. Osim već dobro znanih ''činkica'', u njihovoj ponudi možete pronaći pravi engleski doručak (2 jaja, 2 hrenovke, špek, zapečeni grah, kruh ili toast) za koji ćete izdvojiti 45 kuna, 2 jaja s hrenovkom (26 kuna), 2 jaja na oko (16 kuna) i 2 jaja sa špekom (26 kuna). Oni nešto gladniji mogu naručiti Toast Club sandwich sa šunkom, sirom, rukolom i svježim rajčicama (26 kuna) ili Don Bacon sandwich sa špekom, lukom, šunkom i sirom (32 kune). Ambijent i terasa na kojoj možete klopati nalaze se u samom centru grada i više su nego ugodni za uživanje u vašem najvažnijem obroku u danu.

Zadruga (A most unusual garden), Horvaćanska 3

Zadruga Official Facebook Page

Lokal A most unusual garden, u kojem se mnogi rado sakriju od gradske vreve, upotpunjen je neobičnom Zadrugom za zaštitu voća, povrća i mesnih proizvoda. U neobičnom dvorištu otvoreno je novo ‘in’ mjesto za sve ljubitelje hrane i pića. Bistro Zadruga idealno je mjesto za kvalitetan doručak – u ponudi su maštoviti sendviči, raznovrsni omleti sa svježim sastojcima i pregršt dodataka poput kozjeg sira, pečene pancete i baby špinata. Za liječenje mamurluka preporučaju svježe cijeđene sokove, a za one koji vole duže odspavati tu su domaća variva, svježe salate i spring role.

Louie Cafe&Kitchen, Nova Ves 19

Zagreb, 240316.
Nova ves 19.
Louie Cafe & Kitchen.
Na fotografiji: interijer.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX

Na zagrebačkoj Novoj Vesi su odlučili kuhati umjesto vas i ponuditi vam doručak koji će zadovoljiti sve ukuse: od laganih, s chia sjemenkama i spravljenih od svježeg sezonskog voća, pa do “konkretnih”, s kombinacijom slanine, kobasica i posebno pripremljenog graha. Otvoreni su od 9 do 22 sata. Naravno, doručak nude od jutra pa do 11 i 30. Ako ste se zaželjeli doista obilnog engleskog doručka svratite u Louie, a služe i jaja sa špinatom i kozjim sirom, jogurt s chia sjemenkama, bananom, bademima i medom, a možete i samo popiti proteinski smoothie.

Bistroteka, Nikole Tesle 14

Biljana Gaurina / EPH

U Teslinoj 14 radnim danom u doručku možete uživati do 11 sati, a subotom do 12 i 30. Ako je vaš izbor zdrava klopa, možete naručiti smoothije i svježe sokove za 18 kuna. Za sladokusce tu su muffini s bobičastim voćem i grčkim jogurtom te zobena kaša s jabukom, medom i cimetom. Za ovakve stvari ćete izdvojiti oko 20-ak kuna. Za ljubitelje slane klope, na izbor su vam ponuđeni sendviči različitih vrsta, te jaja, poširana ili kajgana. Jendostavnije sendviče ćete platiti oko 15 kuna, a poširana jaja s pancetom i špinatom 29 kuna.

Dežman Bar, Dežmanova 3

Biljana Gaurina / EPH

Croissant košta 8 kn, slatki croissant s džemom ili čokoladom ćete platiti 9 kn, slani sa sirom i domaćom kuhanom šunkom 12 kn. Tu su i zdravi kolači poput kolača od limuna, badema i palente bez brašna, tarte tatin s jabukama, torta od mrkve i oraha s malezijskim začinima… No, ono po čemu su posebni su slani zalogaji, odnosno sendviči koji ovdje predstavljaju mnogo više od sendviča na koje je većina navikla. Za preporuku je sendvič sa skutom i južnoafričkom papričicom, maslinovim uljem, timijanom, bosiljkom, korijandrom, karameliziranim lukom i rikulom. Ili BahniMi, vijetnamski sendvič s paštetom od svinjske jetre, svinjske plećke marinirane s rižinim octom, soja sosom, đumbirom, limetom, medom, češnjakom i korijandrom, a poslužuje se uz dodatak sweet chilli majoneze, crnog sezama i svježeg korijandra.

Bistro Jutro, Nikole Tesle 9

Jutro Facebook Page

Ovaj maleni, simpatični kafić/bistroić u uvučenom zagrebačkom dvorištu osvaja svojim ambijentom i namirnicama koje imaju u ponudi. U Jutru u doručku možete uživati cijeli dan. Ljubitelje vjerojatno najpoznatije dječje klope će obradovati činjenica da tamo služe čokolino. Za one malo veće, tu su zobene pahuljice, tost sa sirom i hrenovke s jajima. Ako ste ljubitelji svježega, tu su sokovi od mrkve i cikle s Dolca, a uz kavu će vam svakako pasati šnitica torte od mrkve i đumbira ili one od crne čokolade i naranče.

Kroštula, Preradovićeva 1

Zagreb, 070416.
Novootvorena pekarnica Krostula na Cvjetnom trgu.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / EPH

U Kroštuli osim zdravog kruha, kroštula, peciva i kroasana možete kupiti i stvarno dobar doručak. Ako volite pojesti koju kroštulu uz jutarnju kavu, mjericu istih ćete platiti 10 kuna. Za kroasan ćete izdvojiti 7 kuna. Granolu rade sami, nude smoothieje, zobene kaše, jaja, salate, sendviče s drniškim pršutom, kobasicama od divljači, tunom. Sve s namirnicama domaćih proizvođača. To je nadogradnja na cijelu ovu ''kroštula''priču, a uz to smatraju da je doručak bit svega i zaista se ne kaže uzalud da je najvažniji obrok u danu pa su mu se i posvetili. Sendviči im se kreću od 17 do 19 kuna, granola im stoji 19 kuna, zobena kaša 17, a štrudle i piroške 7 kuna.

Choco Cafe, Višnjevac 2

Choco Cafe Official Facebook Page

Uz genijalne slastice, torte, sladolede i palačinke u Choco Cafeu služe i doručke. Možete birati između engleskog (2 jaja, slanina, grah i toast – 28 kn) ili kontinentalnog (maslac, marmelada i tost – 14 kn) doručka. Također, omlet ili jaja na oko od dva jaja, šunku ili slaninu ili hrenovku i pecivo ćete platiti 18 kuna. Ako preferirate lakši doručak, naručite žitarice s mlijekom za koje ćete izdvojiti 14 kuna, kao i za tost sa šunkom, sirom, rikolom, cherry rajčicama i umakom.

Mala Kavana, Trg bana Josipa Jelačića

Neja Markičević / EPH

Gdje bolje pojesti stvarno dobar doručak nego u samom centru grada Zagreba? U Maloj kavani na Trgu bana Jelačića doručak služe od 8 do 12 sati. Ako su kroasani vaš prvi izbor kada je doručak u pitanju, u Maloj kavani ćete dva kroasana, maslac, marmeladu, šunku, sir, rajčicu, kavu i svježe cijeđeni sok od naranče platiti 35 kuna. Ako je pak zdravo vaš prvi izbor, za sezonsko voće, jogurt, kuhano jaje, zrnati sir, pecivo, kavu po izboru i svježe cijeđeni sok od naranče ćete izdvojiti 45 kuna. Nude također i jaja na omlet, kajganu ili na oko, prepečeni špek, šunku, sir… Za takve doručke ćete izdvojiti nešto više novca, oko 50-ak kuna.

Meet Mia, Vlaška 43

Berislava Picek / EPH

U Meet Miji u ponudi nisu samo slatki zalogaji. Sami rade slana peciva pa su nas privukle vrlo zanimljive kombinacije u sendvičima kao što su marinirana svinjetina u umaku od senfa, meda i naranče, falafel u domaćoj tortilji ili sendvič s pohanom piletinom i wasabi umakom. Mia je posebno ponosna na croissante koje radi. – Croissante sad već možete kupiti posvuda, ali da bi bio dobar, potrebno je zaista mnogo strpljenja, truda i vremena. Potrebna je sedmosatna priprema valjanja, dizanja i preslagivanja tijesta te još jedno mirovanje prije samog pečenja koje traje cijelu noć te ih premazuje marmeladom od marelice i zatim peče. Čini se kao stvarno dobar doručak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 10:40