Od 19. do 21. lipnja

HRVATSKA PIZZA REPKA NA SVJETSKOM NATJECANJU U NAPULJU: Bira se najbolji pizzaiolo na svijetu!

 Getty Images/iStockphoto
Od 19. do 21. lipnja se održava 16. svjetsko natjecanje za najboljeg pizzaiola na svijetu Trofeo Caputo.

Prepoznatljive hrvatske boje će na velikoj rivi u Napulju braniti čak četiri hrvatska pizzaiola: Kristina Halužan, Enes Hrnjić i Mario Presečki te Edo Osmić. Cjelokupna manifestacija nosi naziv Napoli Pizza Village, traje punih tjedan dana, a u Napulju se slavi kao pravi praznik pizze. Natjecanje traje puna tri dana, a službeno počinje u ponedjeljak 19. lipnja u podne. Ove će godine na natjecanju sudjelovati preko 800 natjecatelja iz cijelog svijeta (Koreja, Japan, Rumunjska, Sjedinjene Američke Države, Rusija, Hrvatska…) koji će pizze peći na 10-ak peći u centralnoj areni manifestacije.

''Natjecanje u Napulju je posebno za svakog pizzaiola. Prisutna je određena doza straha, treme, ali i uzbuđenja. Jako sam uzbuđena i jedva čekam doživjeti tu atmosferu koja je drugačija od one na bilo kojem drugom natjecanju. Misao s kojom idem u napulj: Važno je sudjelovati!'' - rekla nam je Tina.

Osim samog natjecanja, u sklopu Napoli Pizza Villagea se održavaju i popratne aktivnosti, uključujući koncerte i druženja, a svaka pizzerija natjecatelj na svom štandu peče pizze za posjetitelje i to za njih više od 40 000. Kako biste dobili bolju perspektivu, reći ćemo vam da je riva ispunjena tribinama na kojima ljudi promatraju natjecanje, tu je i komentator/voditelj, a svi komadi koji ostaju ne isprobani od strane sudaca budu podijeljeni posjetiteljima.

Napoli Pizza Village Facebook

Mainardi Food je u sklopu projekta promocije prave napuljske pizze organizirao dva natjecanja za najboljeg pizzaiola u Hrvatskoj, a pobjednici su osvojili četverodnevni boravak u Napulju i nastup upravo na ovom svjetskom prvenstvu. Naši će se pizzaioli natjecati u dvije kategorije: Pizza Napoletana STG i Pizza Classica (autorska pizza pizzaiola) drugi dan natjecanja, točnije 20. lipnja. Ukupno je na natjecanju oko 10-ak kategorija, između ostalog Pizza Staggione (pizza sa sezonskim namirnicama), pizza na metar, freestyling (manevriranje s tijestom)…

Neapolitan Pizza, baked at 500 degrees in a wood-fired oven. Made with organic 00 flour from Marino Marino in Piemont, Italy
Getty Images/iStockphoto

kategorija Pizza Napoletana STG je poznata kao ''najteža'' među pizzaiolima budući da ima svoj pravilnik te da su detalji iznimno važni. Naša će ekipa zamijesiti svoje tijesto prethodno te ga donijeti na natjecanje, a svi sastojci koje će koristiti će biti vrhunske kvalitete, posjetit će i proizvodnju pravog mozzarella sira koji će na koncu i koristiti na natjecanju. Suci natjecanja su pizza znalci iz cijeloga svijeta, ne postoji stalna postava, izmjenjuju se, ne možemo ih kriviti, toliko pizze treba moći pojesti.

Napoli Pizza Village Facebook

Službeno proglašenje je u srijedu 21. lipnja u 12 sati popodne, a konačan poredak i broj bodova svih natjecatelja nekoliko dana kasnije.

''Pizzaioli u Italiji uživaju u natjecanjima, pomažu si međusobno, sve je to jedan zdrava konkurencija. Onaj pizzaiolo koji je uvjeren da može napraviti dobru pizzu je dovoljno samopouzdan da pomaže i ostalim pizzaiolima. Napulj treba doživjeti i pomno promatrati kako natjecatelji sa svih strana svijeta pripremaju pizzu.'' – rekao nam je Igor Zagajski, voditelj projekta promocije prave talijanske pizze unutar tvrtke Mainardi food.

Sretno ekipa, donesite doma zlato!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:00