PRAVA GOZBA

RIBLJI RUČAK DO 50 KUNA: Ljetna jela koja se s guštom jedu!

 Privatna arhiva
Orijentirali smo se na ono iz Jadrana i rijeka, ono što je dostupno na našim ribarnicama, a i našim džepovima.

Pa i od srdele se mogu pripremiti divna jela, a tu su i skuše, palamida, lokarda, trlje, oslić, tabinja… Na zagrebačkom Trešnjevačkom placu u Stipinoj ribarnici uvijek je živo. Cjenkanja, doduše, nema, ali zato Stipe svakoga uvijek nečim počasti. Mi smo se uz njegovu pomoć odlučili za srdele (20 kn/kg), miješanu ribu za brudet (60 kn/kg), oslić (od 25 do 60 kn/kg, ovisno o veličini ribe) te skuše (30 kn/kg). I brzo smo složili riblji meni; oslić ala bakalar, pašteta od skuše, složenac od srdela, raskošan brudet i šaran u kukuruznom brašnu. Stvar je u tome da se za dobro jelo ne mora potrošiti neki veliki novac i u tome nije ni bit. Bit je u domaćoj, s ljubavlju pripremljenoj hrani, makar to bila i "najobičnija" srdela, a ona je, kako kaže gospođa Ljiljana Mlinarić (Friško s placa), inače ekspert za zagrebačke tržnice, najbolje meso koje možeš kupiti na placu. Zdrava je i ukusna, a kombinacijama okusa nema kraja.

Na kraju krajeva, vješta i maštovita domaćica hvalisati se može i onim što je pripremila od siromašnih namirnica. U tome i jest čar kuhanja, od malo i od manje vrhunskog učiniti pravu raskoš i zadiviti goste. Oslić ala bakalar nije bakalar, ali ako se pripremi kako treba, neki manje iskusni neće ni primijetiti da jedu kopiju blagdanskog klasika. Brudet također može biti kraljevski obrok jer se sastoji od više vrsta riba, poput malih kokota, arbuna, skuše, oslića, ugora, mačke, tabinje, sipe..., umak od pelata s lukom i češnjakom obogaćuje se mediteranskim začinima, a najbolje ga je poslužiti uz palentu. U nju, pak, možete dodati naribani parmezan ili sipino crnilo za drugačiji okus i look! Srdela je idealna u složencima i pitama, od nje se može načiniti i buzara, pri čemu ih je prethodno najbolje filetirati i ispržiti. One su i odlično riblje predjelo; napunite ih zelenim ili crvenim pestom, omotajte ih u špagete kako to rade Talijani i kratko zapecite, pripremite ih na kiselo iliti na savur (kao takve se mogu jesti nekoliko dana), dodajte ih na kanapee...

Nemojte zapostaviti ni riječnu ribu, pastrve, smuđa, šarana. Mi smo se odlučili za pohane odreske s grah salatom kojoj smo dodali i svježu ljutu papričicu, luk i rikulu. No, šaran u komadu zapečen sa špekom i crvenom paprikom te podliven vinom dostojan je i nekih boljih morskih primjeraka, poput divlje orade pa čak i kovača. Isplanirajte sve kao pravi profesionalci, proučite recepte, ulovite svoje primjerke u ribarnici i krenite u akciju. Jer svaki trud je za pohvalu.

Složenac od srdela

500 g srdela
4-5 većih krumpira
1 luk
3 češnja češnjaka
1 koromač
sol
papar
limun
ružmarin
maslinovo ulje
vino

17112016
RIBA
Foto Mario Kucera
Mario Kučera /

Krumpir izrežite na tanje ploške, isto učinite i s koromačem i lukom. Posolite povrće, pokapajte ga maslinovim uljem, dodajte narezan češnjak i rasporedite ga u posudu za pečenje. Posložite očišćene srdele, na njih kriške limuna, lovor, zalijte vinom i maslinovim uljem. Pecite prekriveno aluminjskom folijom 20 - 25 minuta, zatim maknite foliju i kratko zapecite.

Oslić ala bakalar

2 veća oslića
1 žličica papra u zrnu
4 lovorova lista
1 luk
sol
6 većih krumpira
par češnjeva češnjaka
vezica peršinova lista
maslinovo ulje
2 dl bijelog vina

17112016
RIBA
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Oslić stavite u lonac s paprom, ružmarinom, lukom i malo soli, ulijte vodu i kuhajte dok riba ne bude gotovo kuhana. Možete dodati po želji korjenasto povrće. Izvadite oslić iz temeljca koji ćete dodati tijekom kuhanja. Krumpir ogulite i narežite na šnite od pola centimetra pa ga kuhajte oko 12 minuta. Dok se krumpir kuha ribu dobro očistite od kostiju. U lonac stavite malo maslinova ulja pa složite red krumpira, red ribe, sjeckani češnjak iIi peršinov list, zalijte temeljcem i s malo vina pa ponovite dok ne iskoristite sve sastojke. Kuhajte oko 20 minuta, začinite solju i paprom.

Šaran u kukuruznom brašnu

4 odreska šarana
sol
kukuruzno brašno
ulje za prženje

17112016
RIBA
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Odreske posolite, uvaljajte u brašno i pržite u vrućem ulju s obje strane. Izvadite ih na papirnati ubrus da se upije višak masnoće. Poslužite ga s grah salatom koju ste začinili bučinim uljem i dodali joj po želji luk, rikulu, matovilac ili čili papričicu.

Riblja pašteta

2 skuše
maslinovo ulje
2-3 slana inćuna ili srdele iz ulja
1 sirni namaz
1-2 češnja češnjaka
malo senfa i majoneze
limunov sok
mediteranski začini
kapare
vlasac

17112016
RIBA
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Skuše ispecite u pećnici. Očistite ribu dobro od kostiju kada se ohladi. U zdjelu stavite riblje meso i dodajte sve ostale sastojke pa izradite paštetu štapnim mikserom ili u blenderu da dobijete glatki namaz. Namažite paštetu na prepečeni kruh, pospite vlascem, kaparima i s malo maslinova ulja. Poslužite kao predjelo.

Brudet

500 g do 1 kg miješane ribe (ovisno o broju ukućana)
1-2 luka
4 češnja češnjaka
lovor, ružmarin, timijan, kadulja, peršinov list
1 veća konzerva pelata i pasirana rajčica
maslinovo ulje
1 dl bijelog vina
sol
papar

17112016
RIBA
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Na masnoći pirjati na kolutove narezan luk pa dodati nasjeckane pelate i pasiranu rajčicu zajedno s češnjakom i začinima. Kuhati dok se pelati ne raspadnu i sve se ne poveže, dodati vode po potrebi. Gustoću dozirajte vodom, brudet ne smije biti pregust. Kad je umak skoro gotov, uronite u njega ribu, podlijte vinom i krčkajte na laganoj vatri dok riba ne bude kuhana, 20-ak minuta.

Trebate još recepata? Pogledajte još:

Špageti sa srdelama i kruhom

Privatna arihva

Recept: Srdele s povrćem

*recept Zlatka Galla

Recept: Srdele na savor

*recept Zlatka Galla

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:20