RECEPT DANA

JANJETINA S BIŽIMA: Janjetini s ražnja može konkurirati jedino ona s bižima!

Otpočela je sezona omiljene dalmatinske poslastice, janjetine s bižima, dakle s graškom, mladim, razumije se.

U čuvenoj “Kuharici dalmatinskih gospođa” autorica Gioia Calussi ključno poglavlje – Bravetina i kozletina – počinje upravo receptom za janjca s bižima (“Agnelo con bisi”). I u ovom slučaju radi se o jednostavnom, jasnom postupku: narezani komadi janjetine zažute se na ulju i maslacu zajedno s kapulom i češnjakom, dodaje se najprije konšerva (koncentrat rajčice), potom i petrisimul (peršin), a sve zajedno kuha se na tihoj vatri najmanje jedan sat prije nego što se dodaju biži (grašak). Od začina Gioia navodi sol, papar i ružmarin. Svaki kuhar od formata ima neki svoj autorski znak kojim obilježava ovo kultno jelo. Sama Gioia janjetini s bižima dodaje malo kuhanih krumpira. Prije nego što krumpir primiješa janjetini, kuha ga u vodi u koju je ulila malo kvasine.

S koromačem ili nekim drugim intenzivnim začinskim biljem treba biti oprezan jer će, doda li ga se previše, nadjačai sve druge mirise i okuse.

Sastojci

1 kg janjećeg buta
3 glavice crvenog luka
10 režnjeva češnjaka
9 žličica konzervirane rajčice
2 dl bijelog vina
50 dag graška

Priprema

1. korak
Na maslinovom ulju popržite janjetinu. Kad je pržena, izvadite je iz tavice i stavite na stranu.

2. korak
Na preostaloj masnoći zažutite crveni luk i češnjak, vratite janjetinu i pirjajte pola sata. Ako nema tekućine podlijte s malo tople vode.

3. korak
Nakon 15 minuta dodajte koncentrat rajčice, bijelo vino i tople vode da prekrije janjetinu. Dodajte grašak pa pirjajte još 20tak minuta da meso i grašak omekšaju.

*Po želji u jelo možete dodati i malo kuhanog krumpira.

Svidio vam se recept? Pročitajte još:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 05:35