I UČI ONE KOJI NE ZNAJU NIŠTA

JELENA ŠIMIĆ VALENTIĆ: Sommelierka zarazne energija koja o vinima zna sve!

 Srđan Vrančić / Hanza Media
“Dan bi trebao početi gutljajem pjenušca i svijet bi bio puno veselije mjesto!”

Sommelierka Jelena Šimić Valentić na svojim vinskim radionicama "Pupitres" pomaže i početnicima i onim potkovanijim vinskim znalcima da još bolje upoznaju svijet vina. Više od 5800 polaznika u posljednje je dvije godine u njezinoj "učionici" naučilo kako sljubiti hranu s vinom, upoznalo se s različitošću aroma i okusa, pojmovima poput terroira i fermentacije i još puno toga. No, sve što o vinu treba znati, sažela je u knjigu "Prvi susret s vinom" koja izlazi u proljeće 2017. godine. Nama je, pak, otkrila kakva je kuharica, koji je njezin savršen spoj onoga na tanjuru i onoga u čaši te ostale slatke radosti.

Zagreb, 271114.
Sommelierka Jelena Simic Valentic u kaficu Velvet odrzala je 3. po redu vinsku radionicu naziva Hrana i vino.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Kada se rodila i rasplamsala ljubav prema vinu?

Kada sam prije jedanaest godina došla na studij u Zagreb, zaposlila sam se u restoranu, gdje sam radila kao konobar da zaradim za faks i život. Čim sam kroz posao osjetila ljude, znala sam da to želim raditi cijeli život, a kad sam 2005. kušala vino CastelGiocondo Brunello di Montalcino, ljubav je rođena. Tu famoznu bocu otvorio je moj tadašnji šef Boris ne bi li nazdravio s nama za dobro odrađen posao. Način na koji je pričao o vinu i cijela atmosfera, potpuno su me osvojili. Osjetila sam golemu želju učiti o vinu, i tako je sve krenulo... A kako se rasplamsala? Od tog dana, sada već deset godina, svakim novim gutljajem u meni i dalje gori vatra.

Vaš idealan duo?

Odmah mi na pamet padaju tri idealna spoja. Prvi: moj trogodišnji sin Luka i ja u našoj kuhinji. Razvlačimo tijesto, mijesimo kruh, pripravljamo limunadu s medom... I to sve uz smijeh i nered. Drugi: Vino i ja kroz vinsku školu. Vino me opako ponese tijekom predavanja. Treći: Šampanjac i čvarci.

Kakva ste kuharica?

Izvrsna, tako kažu. Obožavam kuhati, posebno za prijatelje. Prvi kolač koji sam napravila bio je biskvit od mente. Kričavo zelen i nejestiv, ali tati je bio odličan. To je bio ključan trenutak i ohrabrenje za dalje. Vješta sam u razvijanju pita i savijača, a supruga sam osvojila s kiflicama od pršuta i sira, čiji sam recept dovela do savršenstva.

Zazirete li od čega na tanjuru?

Ne volim jesti ptice, zečeve i konje.

Ima li nešto što još niste kušali, a jako vas privlači?

Privlačio me sve i jedno vino koje do sad još nisam kušala.

Na što ste slabi?

Na Darka, Luku, vino i slatko. Dovoljno je da me Luka slatko pogleda i to je to. Suprug, kad me zagrli i poljubi, imam osjećaj da je cijeli svijet moj. A vino? Vino čim zavrtim u čaši, odmah me osvoji. Slatko-daj štogod!

Omiljeni restoran, bistro, gostionica...?

Omiljeno mjesto mi je ono gdje me osoblje mazi i pazi. Kao i moje goste. Ništa pretenciozno, ali sa smiješkom i dobrom voljom, iskrenim pristupom i suptilnošću. Kad vam tri, četiri sata prođu za čas. Kad vina nisu oksidirana i kad na tanjuru prepoznate kreaciju chefa.

Vegetarijanstvo?

Obožavam.

Mjehurići?

Radost, slavlje, ljubav, Pupitres, bockanje, osvježenje, polet, zdravica... Svaki dan bi trebalo započeti gutljajem pjenušca i svijet bi bio veselije mjesto. Papreno? Jako papreno, molim.

Tko chefuje u vašoj kuhinji?

Suprug. I to ne samo u kuhinji;)

S kime najradije dijelite svoje strasti?

S prijateljima. Uz njih, moj je život radosniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:40