SVJESNO I ISKRENO

KAKO ISKRENO OKUSITI HRANU: Postoji provjeren način za pravi užitak u svakom zalogaju!

 Getty Images
Postoji par trikova koje možete naučiti kako bi vam svaki zalogaj koji stavite u usta bude zaista pravi užitak.

Trenutak tišine

Kada sjedate za stol, bilo sami ili sa svojom obitelji, ugasite mobitele, televizor i sve što vam ometa pozornost. Koju minutu se usredotočite na ono što imate na tanjuru. Ovo ponekad zna biti teško, obzirom da je blagovanje prilično društvena aktivnost, a ne pomaže ni činjenica da živimo užurbanim životom koji nam redovito ne dopušta da ''zastanemo i pomirišemo svijeće''. Prakticirajte ovo barem vikendom ili u svakoj prilici kada imate malo vremena viška.

A young woman is standing with a handful of oats
Getty Images/iStockphoto

Zastanite i pomirišite hranu

Udahnite i pomirišite ono što se nalazi na vašoj žlici ili vilici. Ono što mi zovemo samo okusom je zapravo kombinacija mirisa i okusa. Razlikujemo dva tipa njuha: oronazalni i retronazalni. Oronazalni njuh je naziv za udah kroz nos uz detekciju mirisa. Retronazalni njuh je onaj koji se događa u našim ustima dok žvačemo i tako otkrivamo arome. Naš jezik traži dijelove s okusom, poput slanog i slatkog, ali cijeli okus se događa kada miris ''udari'' naš nos.

Smiling little girl eating raspberries. Closeup of the beutiful little girl smelling raspberries. She is wearing a red blouse and holding a white bowl of raspberries. She is sitting next to the window.
Getty Images

Žvačite polako

Žvačite polako i uzimajte male zalogaje. Pratite kako se tekstura hrane mijenja. Kako se okus mijenja dok ju žvačete? Možda se odlučite nešto pustiti da vam se otopi u ustima. U svakom slučaju, puno savjesnije od brzog žvakanja hrane.

girl eating cotton candy
Getty Images

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:57