PROVJERENA RECEPTURA

BOŽIĆNI KLASIK: Puran z mlincima po međimurskom receptu Sandre Nedeljko iz restorana Mamica!

 Anita Šarić / HANZA MEDIA
Bili smo u Međimurju, dobili goveđi rep kod Kiševih i ubacili ga u juhicu, purana smo napravili, onako, po starinski, a mlince smo naučili raditi ručno. Nije lak posao ali vjerujte, itekako se isplati!

Bili smo u Međimurju, točnije u Pušćinama i to kod Sandre Nedeljko, chefice i vlasnice restorana Mamica. Naime, na istom mjestu je 1969. godine otvorena krčma K Feriju koju je vodila njena baka, Marija Levok. U studenome 2008. Sandra je zajedno sa suprugom Žarkom otvorilia Mamicu koja je dobila ime po baki, budući da se u tom kraju za baku kaže mamica.

Dan prije ona je nabavila svježeg purana, a odmah ujutro krenuli smo kod Kiševih po ostatak namirnica. Inače, Kiševi imaju mesnicu više od 20 godina, a Sandra ondje nabalja meso kako za svoje doma, tako i za restoran.

"Odlučila sam njegovati domaću kuhinju, s domaćim sastojcima koje nabavljam od privatnih proizvođača, ili ih sami uzgajamo, ali isto tako nastojim pratiti trendove. Tako je naš meni mješavina starinskih, domaćih sastojaka i jela, ali uvijek s malim pomakom" objasnila nam je Sandra Nedjeljko

Budući da se purica s mlincima, obavezno nalazi gotovo na svakom božićnom stolu odlučili smo saznati trikove kako da ona ispadne baš kako treba. Obično zna ispasti presuha, ali zato ne smijete otvarati vrata pećnice i stalno provjeravati stanje stvari. Pecite ju na lagano. Puricu/purana ne smijete požurivati, ako nema dovoljno masnoće morate dodati još masti ili maslaca, a za one koji vole još bogatije i punije okuse možete pripremiti i različite nadjeve, ali to Sandrini ne vole.

Recept: Bistra juha s domaćom tjesteninom i jetrenim knedlama

U juhicu je još dodatno oplemenila jetrenim knedlicama, koje su nestale doslovno u trenu! Mlinci su omiljeno jelo njezine kćeri Tee, a ona voli sve još preliti umakom od pečenja i kadulje.

Recept: Puran z mlincima

Anita Šarić / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 22:20