MALA ŠKOLA

KOJE VINO IDE UZ KOJE POVRĆE: Sve naučite uz mali vodič Dobre hrane!

 Getty Images/iStockphoto
Ne postoji bolje vrijeme od ovog koje imate upravo sada i zato otpuhnite prašinu s etiketa vaših vinskih boca za posebne prilike i uživajte – još danas.

U nastavku vam donosimo mali šalabahter kako vino sljubiti s povrćem kako biste ostali dosljedni laganoj prehrani kojoj ste se vjerojatno prepustili u vrijeme ovih vrućina. Jedna od najvećih zabluda je kako se povrće obavezno mora sljubiti s laganim i prozračnim bijelim vinima. Ne samo kad je riječ o povrću, vina obično uparujemo s jelima po jednom od dva principa.

Two glasses with red wine
Getty Images/iStockphoto

Prvi, isticanje sličnih karakteristika vina i jela (biljne nota ili kiselost) i drugi (češći) isticanje suprotnosti. Dobar primjer bilo bi sljubljivane laganog vina sa zasitnim i sočnim avokadom. Također, obratite pozornost i na koji način je namirnica pripremljena. Nemojte se zanositi idejom da određena namirnica ide isključivo uz određeni tip vina. Mrkva lijepo ide uz bijela vina, ali ako ju karamelizirate ili pečete divno će pristajati i uz crna. Zatreba li vam brzinska vinska škola, bacite pogled na ovaj link.

A woman's hand reaches out to select a bottle of red wine from the shelf of a wine shop
Getty Images

A sad, kako spariti povrće i vina:

1. Sake, japansko nacionalno piće staro više od 2000 godina, dobro će ići uz zelenu papriku, celer, gljive i jabuke

2. Pjenušava vina (prosecco, šampanjac) uparite s tartufima, šparogama, avokadom, celerom i naravno neizostavnim klasikom: jagodama.

3. Svježa bijela vina (sivi i bijeli pinot, žlahtina, graševina) bit će dobar par rajčicama, avokadu, artičokama, zelenoj salati i ljetnim sočnim breskvama.

4. Zrela bijela vina (chardonnay, odležana malvazija) nikako nemojte izbjegavati za zimskih mjeseci. Slažu se s kukuruzom i crvenim lukom.

5. Aromatična bijela vina (sauvignon blanc, riesling) servirajte kad je na meniju zeleno lisnato povrće kao kelj ili špinat, a nećete pogriješiti ni ako ga poslužite uz repu, svježe začinsko bilje ili mrkvu.

6. Čaša roséa izvrsno će prijati za vedrih ljetnih večeri uz krišku hladnu dinje, rajčicu ili đumbir.

7. Narančasta vina relativno su nova na tržištu, a njihove inačice uparite s gljivama, komoračem, lukom ili orašastim plodovima.

8. Polusuha crna vina dobro će ići s korjenastim povrćem, porilukom i trešnjama.

9. Uz crna suha vina kao što su merlot ili syrah grickajte orašaste plodove i sušeno voće, a ako ipak želite nešto konkretnije prijat će vam rajčice, artičoke i luk.

10. Desertna vina kao muškat provjereno će dobro ići uz šljive, bobičasto voće i naranče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:35