BRUJET PO ŠIMI

KOLIKO DALMATINACA TOLIKO RECEPATA ZA BRUDET: Mi vam donosimo provjeren!

 Dinko Oreb
Koliko Dalmatinaca, toliko i recepata za brudet odnosno brujet. Brudet je složenija verzija riblje juhe koji se priprema od više vrsta ribe i pokojeg ploda mora. S jedne strane toliko jednostavan, a s druge iznimno složen jer pogoditi pravu kombinaciju, koliko čega staviti, i na koji način kuhati, predmet je rasprava od juga do sjevera.

Bazično gledano, brudet se može spremati na hladno ili na toplo. Ako ga spremamo na hladno, onda sve sastojke stavljamo u lonac sirove te stavimo kuhati na na slabu vatru. Kod toplog načina uvijek prvo “išufigamo” (popirjamo) luk, potom dodajemo konšervu (koncentrat rajčice) i zatim ribu, podlijemo vinom ili vodom, možemo koristiti riblji temeljac koji smo prije skuhali. Stavimo lagano kuhati te nikada ne miješamo nego s vremena na vrijeme protresemo teću. Vino ili kvasinu primarno koristimo iz razloga da se riba ne bi raspala - ujedno doprinose okusu.

Metkovic 170807.
Restoran Villa Neretva.
Neretvansko brudet od zaba sa rizom jedana od delicija u restoranu villa neretva. 
foto: Denis Jerkovic / Cropix
JL-prilog Dobra Hrana
Denis Jerković / Hanza Media

Ribe koje se koriste za brudet su najčešće škarpina, ugor, tabinja, cipal, odlične su i trlje od kamena. Ako još dodamo i pokojeg raka, npr. kosmeja okus će biti izniman. Ugor kao riba nije previše cijenjen među ribarima, iako je odličnog okusa - prije kuhanja dobro je sabiti kosti prema repu, a to ćemo učiniti tako da ga obujmimo kod glave i potegnemo rukom prema repu - kosti će se okrenuti na drugu stranu. Ako ne možemo pribaviti svježu bijelu ribu, više je nego dobra kombinacija, napraviti brudet od srdela, inčuna ili npr. skuša. Tada ga radite na toplo i nakon što luk prodinstate, kuhajte maksimalno desetak minuta. Kod finiša možemo staviti malo konjaka ili prošeka. Služimo ga najčešće uz palentu. Brudet ne kuhamo dugo, najčešće je sve gotovo za pola sata. A koji je onda najbolji - odgovor zapravo leži u nabavi što više vrsta ribe koja je svježa. Ploveći po raznoraznim brodovima i skupljajući recepte od otočana i raznih ribara, meni se sviđa najviše brujet kuhan na hladno.

Split, 231114.
City Centar Split.
Tjedan dobre hrane Split. U Prodajnom centru City centar one odrzava se sajam Tjedna dobre hrane na kojem ce se odrzati radionice renomiranih hrvatskih chefova. 
Goran Maruncic, chef restorana Kastel Slanica prezentirao je brudet od jegulje i puzeve na seljacki nacin.
Foto: Tom Dubravec /  CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Pribavimo (na neki od dozvoljenih i nedozvoljenih poreznih načina) oko dvije kile svježe ribe, ako ikako možemo dodamo kojeg raka, npr. kosmjea i zezavca. Potom ogulimo oko 1 kg kapule, prepolovimo i izrežemo na polumjesece. U posudu prvo ulijemo maslinovo ulje, poslažemo ¼ luka. Očišćenu ribu izrežemo na veće komade, posolimo i popaprimo, te dio posložimo na luk, dodajemo još luka, te opet ribu. Sve sastojke slažemo dok ih ne potrošimo - kao što bi radili lazanje. Možemo staviti i malo koncentrata od rajčice. Umjesto vode sve podlijemo litrom bijelog dobrog vina dok ne pokrije sastojke - dobar je odabir vugava ili debit. Stavimo par kapara i mrvicu ružmarina. Lonac stavimo na laganu vatru te kuhamo dok ne dobijemo prvi ključ - tada ugasimo vatru, dodamo jedan “kučarin” domaće kvasine i poklopimo te ostavimo tako par sati.

Opuzen, 260714.
Dvanesta Neretvanska brudetijada u organizaciji udruge Druzba Pivceva kala iz Opuzena. Na Opuzenskoj pjaci natjecale su se 23 kuharske ekipe iz cijele Doline Neretve u kuhanju brudeta od jegulja, zaba i cipola. Nakon odabira najboljih neretvani i njihovi gosti mogli su kusati sve brudete. Veljko Barbijeri kao najbolji brudet ocjenio je brudet ekipe Za svoj Gust iz Opuzena.
Foto: Denis Jerkovic / CROPIX
Denis Jerković / Hanza Media

Naš drug Senko Karuza s otoka Visa, koji je veliki gurman i još veći pisac, radi inačice brudeta, ali u ljetnoj kombinaciji ga priprema na toplo, s time da ako koristi ugora i trlje, prvo ih pobrašni i malo zapeče, u drugom loncu išufiga kapulu, najbolje na kombinaciji maslinova i običnog ulja. Potom doda 3-4 domaće pomidore (ako ih ne možete nabaviti, kupite pelate), te kada se sve dobro prožme, doda ribu, podlije vinom i vodom u omjeru 50:50. Kuha oko 15 minuta i na kraju stavi 3-4 žlice domaće kvasine. U ljetnoj varijanti obavezno stavi i jednu papriku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 02:06