Kozje carstvo na farmi Drijade

Na farmi Hele Liverić u Šumberu blizu Labina, žive Sanjica, Nerina, Vilma… kozje društvo koje Heli daje ljubav, sir, sirutku i skutu

Što je zajedničko Sanjici, Nerini, Vilmi, Telmi i Janis Joplin? Pa, one su samo neke od pripadnica sretne kozje obitelji s istarskog obiteljskog gospodarstva poznatog kao Farma Drijade, kojem je simpatična Hela Liverić (36) posvetila posljednje četiri godine svog života.

Na njezinu djeliću Istre primjenjuju se principi biouzgoja i sve se vrti oko povratka primarnim vrijednostima.

– Pokušavam se vratiti suživotu s prirodom. Ne samo koketirati s time nego se oznojiti, ogladniti, naraditi… Tada počinješ shvaćati koliko je život lijep – objašnjava nam Hela, koja na svojoj farmi koza u Šumberu blizu Labina u maksimalnoj mjeri pokušava poštivati potrebe životinja. – Živim u suradnji sa životinjama, pazeći, među ostalim, i na njihove emocionalne potrebe – priča nam.

U njezinu malom raju trenutno živi 80-ak koza, dvije krave boškarinke, tri konja, jedan južnodalmatinski magarac, 25 koka, dva psa i vijetnamska svinja Roža – zaštitni znak tog gospodarstva na kojem bi u budućnosti trebala niknuti i mala sirana.

Zajedno sa svojim životinjskim suradnicima, Hela trenutačno proizvodi oko pet kilograma sira dnevno, no ta količina, tvrdi, oscilira ovisno o prirodnim blagodatima koje su im na raspolaganju – među ostalim i o 150 biljnih vrsta izlistanih na jelovniku njenih koza koje, dodaje, same biraju svoju hranu. Osim sira, Hela proizvodi i sirutku i skutu, a njeni se proizvodi mogu kupiti upravo tamo gdje i nastaju: na njenoj farmi, kod dama s početka priče – Sanjice, Janis, Vilme…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:10