U zagrebačkom restoranu Xato, smještenom u samom centru grada, u Petrinjskoj ulici, kuha se fenomenalna hrana. Chef Tvrtko Šakota svakodnevno pred goste iznosi jela koja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim jer ništa se na njegovim tanjurima ne nađe slučajno, svaki element majstorski je izveden, a zajedno, oni čine posebnu priču.
No, Šakota ne kuha samo za goste Xata, on kuha i za cijeli tim restorana koji se svakodnevno okuplja oko 17 h. To je vrijeme predaha, ali i vrijeme druženja i opuštanja nakon ručka, a prije priprema za večeru.
- Zajednički obrok nikad se ne propušta, bez obzira na gužvu u restoranu, uvijek nađemo vrijeme za sebe, a po potrebi se mijenjamo za stolom dok netko dežura ako u restoranu ima gostiju. Kuha se jednostavno i od sezonskih namirnica - kaže Tvrtko.
Svaki dan za gablec je nešto drugo, uvijek ima nekog povrća pa makar samo za salatu, a meso najviše pripremaju na japanskom roštilju - robati.
Kuharov gablec:
Pareni mladi krumpir
2 kg mladog krumpira narezanog na polovice maslinovo ulje sol papar |
Krumpir kuhati na pari i začiniti.
Vratina na robati
1 kg svinjske vratine tanko narezane 1 dl soja sosa 1 dl sakea 2 vezice mladog luka 100 g bijelog sezama |
Meso marinirati u mješavini navedenih sastojaka. Peći na robati ili klasičnom roštilju jednu minutu sa svake strane.
Salata od quinoe i mozzarelle
300 g kuhane crvene quinoe 300 g natrgane mozzarelle 2 šake bosiljka 1 dl maslinova ulja 1 kg rajčice volovsko srce narezane na veće komade sol |
Sve sastojke staviti u zdjelu i začiniti.