ZA KOJI DONOSIMO I RECEPT

KUHAROV GABLEC: U Kvatriću su gableci glavni, a posebno se razvesele svinjskom paprikašu!

    AUTOR:
    • Sunčana Barušić

  • OBJAVLJENO:
  • 14.11.2017. u 10:19

Zagreb, 091117. Osoblje restorana Kvatric danas je za gablec imalo svinjski paprikas.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Gableci su u ovom, dobro poznatom restoranu glavna stvar, a prema želji kupaca dostavljaju ih i na kvartovske adrese.

Gdje se najbolje gabla? U malim kvartovskim restoranima oko kojih se ne diže velika prašina, ali iz čijih se kuhinja godinama širi miris prave domaće hrane. Takav je i restoran Kvatrić u zagrebačkoj Maksimirskoj 9, u koji smo navratili baš u vrijeme gableca. - Svakodnevno nudimo tri vrste gableca, i to od 30 do 35 kuna.

Zagreb, 091117. Osoblje restorana Kvatric danas je za gablec imalo svinjski paprikas.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media
 

Naravno, prije glavnog jela služimo juhu koja je uključena u cijenu. Jedan dan je povrtna, pa mesna, pa gusta... ovisi kako složimo meni, a moram istaknuti da kiflice i kruh pečemo sami - rekao nam je Siniša Benko, voditelj restorana, pokazujući nam listu tjedne ponude gotovih jela, tako da uvijek dobrodošli novi gosti, i oni stalni, znaju što pojedini dan mogu očekivati. Mi smo došli kad se u kuhinji pod budnim okom chefice Marije Planinić krčkao svinjski paprikaš koji poslužuju sa širokim rezancima, kuhao se grah s kobasicama, a kuhari Mate Lupić i Tomislav Presečki pripremali su pileći odrezak s rizi-bizijem.

Zagreb, 091117. Osoblje restorana Kvatric danas je za gablec imalo svinjski paprikas.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media
 

Vrijeme gableca je do 14.30, a potom se pripremaju a la carte jela za poslijepodnevne i večernje goste, koji mogu naručiti i jela s roštilja na drva, koji u vrtu peku cijelu zimu. Ekipa restorana sjela je i pojela svinjski paprikaš, gosti su počeli stizati, a atmosfera se zahuktavala jer su telefonski stizale narudžbe (dostavljaju gablece), pa makar bila riječ o samo jednom obroku.

Svinjski paprikaš

500 g svinjetine (od lopatice)
500 g luka
2 svježe crvene paprike
2-3 mrkve
1 manji ili ½ većeg celerovog korijena
4 češnja češnjaka
1-2 žlice slatke crvene mljevene paprike
100 ml bijelog vina
sol, papar
350, 400 g temeljca
nekoliko grančica peršina

 

Zagreb, 091117. Osoblje restorana Kvatric danas je za gablec imalo svinjski paprikas.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media
 

Svinjetinu izrežite na kockice. Nasjeckajte luk i papriku na kockice. Najprije na masnoći prepržite meso, maknite ga i tanjur pokrijte folijom. Na istoj masnoći pržite luk, potom dodajte papriku i nasjeckano korjenasto povrće te nasjeckani češnjak. Prelijte vinom, pustite da ispari alkohol, dodajte mljevenu papriku, posolite, popaprite, zalijte temeljcem i pustite da se krčka otprilike pola sata. Izvadite svinjetinu, a štapnim mikserom usitnite umak. Paprikaš posipajte sjeckanim per- šinom i poslužite uz tjesteninu.

Iz drugih medija

Izdvajamo