Ili na terasi!

NAŠA ZABAVA NA KROVU: Kako smo se proveli na našem druženju među zvijezdama?

 Marko Miščević / Hanza Media
Tko kaže da se dobre zabave na otvorenom mogu raditi samo na moru? Na terasi, odnosno krovu zgrade uživali smo od sutona do duboko u noć i odlučili da ovakvo druženje moramo svakako ponoviti.

Stiliziraju: Hilda i Ivan Martinčić iz studija Purpura

Grad, buka, užareni asfalt i neka čudna ljepljivost u zraku zaprijetili su padanjem u depresiju: mi bismo na more, u planinu, uz neko jezerce, bilo kamo! A onda se netko dosjetio: hajdemo organizirati dobar tulum s jako dobrom klopom na terasi iznad grada. Pa, što onda ako smo morali ostati u gradu, to ne znači da ne možemo uživati! Nije nam trebalo mnogo. Po pitanju gastro užitaka odmah smo nazvali Dominika Severineca. Dominik, uvijek spreman na akciju, prihvatio je ideju objeručke.

Marko Miščević / Hanza Media

- Može, ali pripremit ću posebnu klopu. Mislim da je dosta bruschetta, pizzeta i mini sendviča. Idemo klopati posebna jela – predložio je Dominik. Posebna, a jednostavna za izradu koja odlično prijaju hladna. Na popisu za nabavu bila su pačja prsa, jakobove kapice, naranče, grašak, metvica, pileća sitnina za koju smo zaključili da je najvjerojatnije za temeljac. Znači, imat ćemo i juhicu? Hrpa povrća bila je opravdana, valjda će biti neka salata, pa klice, onda dobra komadina tune, pa vrhnje, kakao. Kolač? Odlučili smo ne nagađati, jer Dominik uvijek sprema iznenađenja.

Marko Miščević / Hanza Media

Početka ljetne depresije je nestalo, jer i zajednička nabava namirnica postaje dobra zabava, razlog za druženje, smijeh i ozbiljno planiranje. A, kakva je to zabava bez adekvatnih ukrasa i rasvjete. Našu brigu oko atmosfere na svakom su druženju riješili Ivan i Hilda. Čarobnjaci dekoriranja uvijek naprave čuda.

- Terasa... i to na vrhu krova, pa onda moramo uzeti svijeće. Ali svijeće će se gasiti pa nam trebaju lanterne. Veće, manje, srednje, treba nam i cvijeće, ali ne u vazi, to je premaleno za terasu. Uzet ćemo gomilu i staviti ga u limene kante - zaključila je Hilda, koja s Ivanom uvijek smišlja dobre stvari i iznenadi nas kako se na jednostavan način može ukrasiti stol, prostorija, eksterijer.

Marko Miščević / Hanza Media

Uvijek kad ih gledamo kako raspoređuju ukrase pitamo se zašto se i mi ne možemo sjetiti takvih stvari. Ali, netko dobro kuha, netko ima zlatne ruke za dekoraciju. Zanimalo nas je i kako će riješiti pitanje klope jer smo odlučili da nema separacije i šuškanja u stolcima. Jest ćemo onako, usput, reklo bi se “s nogu”, družeći se.

- To će biti iznenađenje - dodao je Ivan. No, dobro, vidjet ćemo, zaključili smo: opet jedna briga manje. Znači, klopa je organizirana, atmosfera zajamčena. A cuga? Tu je uletjela Nina, naša grafička urednica, koja je povela i prijateljicu Petru. Nina jako voli šarene napitke (one koje piju bebe, ali i one koji nisu dopušteni ispod 18). Najprije je uslijedilo pomno promišljanje, potom nabava, a onda mućkanje. - Samo se vi zezajte, ozbiljan je to posao. Nemreš spojiti nekaj kaj ne paše - protestirala je Nina i napravila nam stvarno dobra pića.

Marko Miščević / Hanza Media

U nevjerici oko šarenih napitaka bio je Nebojša koji dobro poznaje sve puteve do dobrih vinoteka i odlučio ipak donijeti i vino.

- Ziher je ziher. Uz dobru klopu kakvu će pripremiti Dominik meni jednostavno ne pašu slatkasta pića - zaključio je. Dobro, o ukusima nećemo raspravljati, ali opet jedna briga manje. Za potpunu rasvjetu, jer dobra se hrana upija pogledom, a tek onda stavlja u usta, pobrinuli su se Ivo i Nina te detaljno pretražili kutije s božićnim ukrasima.

- Nema veze, tko kaže da se lampice za bor ne mogu upotrebljavati kao rasvjeta za ljetne tulume na terasi - rekao je Ivo noseći smotuljke. Znači, sve je organizirano i pod kontrolom, završni su dogovori obavljeni i zakazan je sat sastanka. - Morate biti točni - naglašavao je Marko, naš urednik fotografije i domaćin - jer želim točno uhvatiti suton. Ne mrak, ne dan, nego suton!

Marko Miščević / Hanza Media

Njegov strogi ton lavežom je potvrdio Grga, simpatični mješanac kojeg je Ozana udomila pretprošle godine iz Gunje. Bili smo točni, a svatko je radio svoj posao, uz budno oko i pokoji strogi “vau” Grge kojem je, za ovu priliku, njegova vlasnica oko vrata stavila pravu pravcatu crvenu leptir-kravatu. Posebnog, vrlo interesantnog izgleda i mrvicu zagonetnog naglaska, mnogo je interesa pobudio Dominik. Dok je rezao meso rado je odgovarao na naša pitanja. Rođen u Hamburgu, već je kao dvadesetogodišnjak radio u Americi i počeo stjecati kulinarska iskustva, potom se vratio u Njemačku, pa je dvije godine radio kao chef restorana s Michelinovom zvjezdicom u Švicarskoj i završio u - Hrvatskoj, domovini svojih roditelja.

Marko Miščević / Hanza Media

- Jednog mi je dana jednostavno pukao film. Nisam više mogao podnositi pritisak kakav imaju chefovi restorana koji dnevno ugošćuju više od stotinu gostiju. Radiš više od dvanaest sati dnevno, nemaš vremena ni za sebe, a kamoli za neki privatni život - ispričao nam je A skuhao nam je stvarno nešto posebno.

- Pripreme su možda dugotrajnije, ali sve se da napraviti mnogo prije nego što dođu gosti, a potom treba samo izrezati, staviti na tanjure, ukrasiti, natočiti čašu dobrog pića i uživati - rekao je Dominik iznoseći jelo na stol smješten u sredini gradskog balkona. A, onda smo zajedno uživali u jelu, pilu, osvježavajućem vjetriću, pogledu na grad i dobrom društvu. Stvarno, ljeto u gradu može biti savršeno!

Salata od gambera

Marko Miščević / Hanza Media

Repove gambera očistiti i vrlo ih kratko prepržiti na malo maslinova ulja. Napraviti marinadu od narančina soka, maslinova ulja, soli, papra i timijana. Dobro je promiješati i preliti preko gambera pa ostaviti u hladnjaku da se dobro prožmu sastojci. Prije posluživanja posipati klicama.

Pačja prsa na leći

Marko Miščević / Hanza Media

Pačja prsa prepeći tako da u sredini ostanu ružičasta. Pustiti ih da se ohlade. Šparoge očistiti i kratko ih blanširati. Pustiti da se ohlade. Crvenu leću skuhati (paziti da se ne prekuha). Dodati nasjeckanog celera i mrkve i začiniti uljem i octom. Na leću narezati hladna pačja prsa i ukrasiti šparogama te posipati klicama.

Marinirane Jakobove kapice

Marko Miščević / Hanza Media

Već očišćene Jakobove kapice možete nabaviti u većim supermarketima. Ako ih nabavljate u ribarnici, morat ćete ih prije očistiti. Potom meso marinirajte u limunovom soku i maslinovom ulju. Neka stoje pola dana, potom ih tanko narežite, prelijte maslinovim uljem i ukrasti rajčicama, nasjeckanim ljubičastim lukom, grčkim jogurtom i pireom od avokada kojeg pomiješajte s limunovim sokom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:25