200 godina stara

MAĐARSKA MANGULICA: Pasmina svinje koja je bila na rubu izumiranja danas osvaja sve!

Pasmina koja je bila na rubu izumiranja je danas cijenjena zbog svog mesa koje je bogato masti, ima koncentriran okus te mramorni uzorak (savršen omjer čistog mesa i masti), sve karakteristike koje su nekada bile nepoželjne kada je u pitanju svinjsko meso.

Izvor naslovne fotografije: @noahledwell Instagram

Kako prenosi portal Fine Dining Lovers, 200 godina stara i rijetka pasmina mađarskih svinja Mangulica doživjela je potpuno ''buđenje'' u posljednjih nekoliko godina, uživajući podršku od chefova i poljoprivrednika diljem svijeta. Radi se o svinji koja zbog svog ''krzna'' podsjeća na ovcu.

Pasmina koja je bila na rubu izumiranja je danas cijenjena zbog svog mesa koje je bogato masti, ima koncentriran okus te mramorni uzorak (savršen omjer čistog mesa i masti), sve karakteristike koje su nekada bile nepoželjne kada je u pitanju svinjsko meso.

#mangalitsa

A post shared by Ricardo Torres Kompen (@rtorresk) on

Dok je Mađarska i dalje najveći proizvođač Mangulica na svijetu, njihova kulinarska popularnost se vrlo brzo proširila i na Sjedinjene Američke Države te Veliku Britaniju. Mangulica ujedinjuje karakteristike svoja dva rođaka, Iberijske svinje te Europske divlje svinje, što rezultira vrlo ''svestranim'' mesom.

Visok postotak masti čini ovo meso savršenim za sušenje te izradu suhomesnatih proizvoda. Kad je riječ o kuhanju, ovo meso rezultira sočnim proizvodom koji zahtjeva minimalno začinjavanje.

Costes, prvi restoran vlasnik Michelinove zvjezdice u Budimpešti, je imao Mangulicu na svom meniju još od otvorenja. Chefovi diljem svijeta imaju samo riječi hvale kada je u pitanju ova pasmina. Kada je chefica i mesarka April Bloomfield prvi put kušala Mangulicu za New York Times je izjavila sljedeće:

''Mangulica me vratila u vrijeme kada sam nedjeljom jela ručak kod bake. Uz prozore naparene od vrućine pećnice u kojoj se pečenka pekla. Tada je svinjetina imala okus kakav je trebala imati: po svinjetini. Ova svinja ima takav okus.''

Chef Devin Knell, izvršni sous chef restorana French Laundry je izjavio:

''Za razliku od svakodnevne svinjetine, Mangulica ima svaršeno mramorno meso, a njena masnoća se otapa na jeziku - mekša je i kremastija, poput Wagyu govedine.''

Pasite oči na ovu kvalitetnu svinjetinu i javite nam ukoliko ste ju imali priliku jesti!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:49