SLATKE MINIJATURE RAZLIČITIH OKUSA

MAJSTORICA SVOG ZANATA: Petra Jelenić zagrizla za macaronse, poznate francuske kolačiće!

 Mario Kučera /
Slastičarku Petru Jelenić nije potrebno naširoko predstavljati. O njoj smo pisali i mi i drugi, o njezinim se slasticama uvijek pričalo, samo najljepše, naravno, jer Petra je majstorica svog zanata.

Ova mlada talentirana žena ne može a da ne radi, odmara vrlo rijetko, a i tada razmišlja o poslu. To je tako kad nešto voliš, a oni koji vole njezine kolače to mogu razumjeti. Naprosto, nakačiš se i gotovo! Bilo da je riječ o nečem čokoladnom, voćnom, kremastom, sočnom, hrskavom... nebitno, u Petrine slastice se zaljubiš na prvu. Neko vrijeme Petrinih kolača nije bilo, no Petra nije nestala.

Zagreb 28072017
PETRA JELENIC
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

I dalje neumorno radi, a odnedavno se njezine slastice mogu kupiti i kušati u zagrebačkom restoranu Xato, gdje chefuje Tvrtko Šakota. Petra nije slastičarka Xata, ona ne radi ni za koga osim za sebe, stoga bi se njezin angažman mogao nazvati konzultantskom suradnjom. S timom Medak-Šakota u poslovnom je i prijateljskom odnosu, a zajedno stvaraju divne stvari. Za Xato se pripremaju deserti na dnevnoj bazi, znači svaki dan druga slastica, a Petra ih osmišljava zajedno sa chefom Šakotom. To je jedan kulinarsko-slastičarski spoj koji stvara slastice od čak 7 do 12 komponenti. No, ono za što je Petra sada zagrizla su poznati francuski kolačići - macaronsi.

Zagreb 28072017
PETRA JELENIC
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Njih radi u raznim okusima poput onih s kremom od sezama i kardamoma, pa s vanilijom i ljuštenim sjemenkama konoplje koje daju orašastu notu i hrskavost, tu je i kombinacija crnog ribizla i crnog sezama pa maline, ruže i crvenog papra, ima tu i kave i čokolade, onih turbo čokoladnih, okusa pistacije, limuna... a tek oni s kremom od fermentiranog češnjaka! Svi oni rade se ručno, ne strojno i ne iz praha kako je to, nažalost, često slučaj. Ne koriste se umjetne boje pa njezini macaronsi ne izgledaju kao oni uobičajeni šareni, jarkih boja. Iako svakodnevno sa svojim timom izradi hrpe macaronsa, na njima će raditi još dva mjeseca, razvijat će ih, osmišljavati nove okuse jer plan je da se osim u Xatu prodaju i u restoranu Rougemarin. Sad sam sva u macaronsima.

Zagreb 28072017
PETRA JELENIC
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Nekada ih nisam voljela, išli su mi na živce, bili su mi prešareni, premoderni, preušminkani, a često i presuhi i preslatki. Jednom riječju, bili su mi dosadni i nimalo napeti. Zbog svega toga sad sam se njima željela malo više pozabaviti, napraviti ih zanimljivima. I ne dam si mira, stalno nešto smišljam. Volim jake okuse pa ih imaju i svi moji macaronsi. Ono što sam smanjila je šećer, naime ne volim kad su preslatki, a oni to redovito jesu.

Zagreb 28072017
PETRA JELENIC
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Stoga sam u punjenju smanjila šećer, što posebno dolazi do izražaja kod nekih kombinacija poput primjerice one kokosa i marakuje - objašnjava Petra. - Mene svaka nova situacija i novi izazovi vesele. Volim da mi radi mozak, ali i ruke. Uvijek nešto smišljam i istražujem. Uz to, volim jesti i isprobavati nove stvari. No, najvažnije je raditi i konstantno se razvijati, ako ne radiš i ne razvijaš svoje talente, ništa od svega. Neki dan sam na primjer doma pravila kremšnite i raspale su mi se jer ih jako dugo nisam pripremala, naprosto ruke ih nisu dugo radile - kaže. No, osim macaronsa Petra za Rougemarin slaže i svoju liniju kolača, a kreće se i u izradu nove linije pralina u koje bi htjela ukomponirati neke okuse tipične za tradicionalne hrvatske kolače.

Zagreb 28072017
PETRA JELENIC
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

- Ja sam zanatlija, biznis me ne zanima, zato mi je lijepo surađivati s Marinom Medakom jer on nije tipični poslovni čovjek, on je čovjek koji je jako dugo radio u kuhinji i poznaje i prepoznaje svu našu problematiku. S njim funkcioniram puno slobodnije, neopterećena sam i fokusirana samo na svoje slastice - kaže. Ova ekipa radi prave, dobre stvari, planova je puno, a s obzirom na to da sve čega se Medak i Šakota uhvate postane hit koji traje, tako je i suradnja s Petrom Jelenić već urodila i zasigurno će još uroditi plodom. Jer, kad se nešto radi totalno predano, iskreno i znalački kao što to radi ovaj trio, onda je uspjeh zajamčen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:27