Kada vas uhvati želja za malo svečanijom večerom i provođenjem vremena u posebnom društvu, pjenušava vina su pravi izbor. A da izaberete pravo pjenušavo vino, pravilno ga čuvate i poslužite, pomoći će vam naš mali vodič kroz pjenušce! Pazite, ne šampanjce!
Vrste pjenušaca
Pjenušce dijelo u tri vrste po metodi proizvodnje:
Tradicionalna ili klasična metoda (koju zovemo i šampanjska metoda) pri kojoj se drugo vrenje odvija u boci. Produkt su sitni i perzistentni mjehurići.
Charmat metoda pri kojoj se drugo vrenje odvija u čeličnom tanku. Produkt su isti mjehurići kao i u tradicionalnoj metodi, ali je manji utjecaj kvasca.
Gazirani pjenušci kojima se u mirno vino upumpava ugljični dioksid. Produkt su krupni mjehurići kao u gaziranih sokova i vrlo kratkotrajna pjena.
N/V Non Vintage
To znači da nije označeno godište berbe. Svaki pjenušac koji nema istaknutu godinu berbe je non vintage.
Zamjenski izrazi za pjenušac
Dolaze u dvije grupe. Prva označava porijeklo, to jest regiju nastanka, a druga prijevod izraza pjenušavo vino.
Prva grupa: Campagne, Prosecco, Moscato d'Asti...
Druga grupa: sekt, cava, spumante, sparkling wine...
Suhoća-slatkoća
Oznake razine slatkoće u pjenušcu kreću se od potpuno suhog ka slađem na sljedeći način: Brut nature, Extra brut, Brut, Extra sec, Sec, Demi sec, Doux.
Temperatura serviranja
Za većinu pjenušaca i šampanjaca od 4 do 6 stupnjeva, a za vintage (s oznakom berbe) pjenušce od 8 do 10 stupnjeva.
Način hlađenja
Idealno ga je ohladiti i smiriti u hladnjaku na najmanje 12 sati, ali ako je vino pristiglo u zadnji čas, može ga se ohladiti u kibli napunjenoj vodom pomiješanoj s ledom. Za još brže hlađenje u tu vodu ubacite šaku soli.
Vrsta čaša
Zabravite na plitke i široke čaše u kojima i okus i mjehurići brzo izvjetre. Koristite visoke i duguljaste čaše koje će dulje zadržati okus i koncentrirati miris.
Otvaranje boce
Bez trešnje. Nakon što ste skinuli foliju i žičanu košuljicu na čepu, rotirajte bocu jednom rukom dok drugom čvrsto držite čep. Čep će ovako izaći sam bez praska i bez prolijevanja skupocjene tekućine.
Točenje
Prvo ulijte trećinu željene količine pa kada se pjena slegne, ponovno dolijte dvije trećine.
Čuvanje pjenušca
Većinu pjenušaca ne treba čuvati dugo jer nakon skidanja pjenušca s kvasaca kvaliteta polako slabi. Iznimka su vintage pjenušci koji nakon skidanja kvasaca traže još neko vrijeme do postizanja optimalnog okusa i mirisa. Čuvati ih obavezno polegnute u tamni na stabilnoj i niskoj temperaturi.
Vinoteka ili supermarket?
Jeftinije pjenušce koji služe za pucanj u ponoć potražite u supermarketima, ali one koje planirate popiti u biranom društvu i koji nude pravi omjer cijene i kvalitete potražite u specijaliziranim vinotekama.