DOBRI SAVJETI

MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Mislite da znate sve o peki?

 Tom Dubravec / CROPIX
Janjetina ili teletina? Najbolje oboje! Za peku kao i ostala tradicionalna jela postoji mali milijun recepata.

Tajna pripreme dobre peke je u slijepom slijeđenju procedure. Za početak se treba narezati malo pršuta i sira, zaliti s čašom dvije dobrog gemišta, a tek nakon toga krećemo na pripremu. Kod izbora mesa neće pogriješiti ako stavite jednu vrstu, ali ako ste u mogućnosti kombinirajte teletinu i janjetinu.

Meso

Meso i povrće nemojte sjeći na male komade kako biste bolje mogli kontrolirati peku. također, birajte da je meso jednake debljine kako bi se sve ravnomjerno peklo. Uz teletinu i janjetinu, sjajno će "leći" i koji komadić kozletine.

Trilj, 210717.
Darko Bakic, frontmen grupe Budjenje pripremio je nedjeljni rucak u svojoj kuci u Trilju. Na fotografiji: Darko Bakic priprema telecu peku
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

Povrće

Od povrća se najčešće stavljaju krumpiri, mrkve, poriluk, rajčice i koja paprika. Dobro je u sve to ubaciti i komad špeka, a domaća svinjska mast je neizbježna. Bitno je staviti svo povrće na meso. Ako ste u Dalmaciji vrlo vjerojatno je da ćete uz navedeno povrće dobiti i malo kupusa. Kapula se obično stavlja pred kraj pečenja.

Trilj, 210717.
Darko Bakic, frontmen grupe Budjenje pripremio je nedjeljni rucak u svojoj kuci u Trilju. Na fotografiji: teleca peka s domacim krumpirima
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Začini

Začinite s krupnom soli, maslinovim uljem i malo ružmarina. Na početku pečenja obavezno podlijte s malo bijelog vina, a netko voli podliti s malo vode ili bistre juhe.

Pečenje

Prvo pecite kojih 40 minuta, a zatim pogledajte kako napreduje te meso stavite na povrće. Vrlo vjerojatno je kako će u peki biti dosta vode pa odlijte u veću šalicu i čuvajte do kraja pečenja ako bude trebalo podlijevati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 12:59