Tajna pripreme dobre peke je u slijepom slijeđenju procedure. Za početak se treba narezati malo pršuta i sira, zaliti s čašom dvije dobrog gemišta, a tek nakon toga krećemo na pripremu. Kod izbora mesa neće pogriješiti ako stavite jednu vrstu, ali ako ste u mogućnosti kombinirajte teletinu i janjetinu.
Meso
Meso i povrće nemojte sjeći na male komade kako biste bolje mogli kontrolirati peku. također, birajte da je meso jednake debljine kako bi se sve ravnomjerno peklo. Uz teletinu i janjetinu, sjajno će "leći" i koji komadić kozletine.
Povrće
Od povrća se najčešće stavljaju krumpiri, mrkve, poriluk, rajčice i koja paprika. Dobro je u sve to ubaciti i komad špeka, a domaća svinjska mast je neizbježna. Bitno je staviti svo povrće na meso. Ako ste u Dalmaciji vrlo vjerojatno je da ćete uz navedeno povrće dobiti i malo kupusa. Kapula se obično stavlja pred kraj pečenja.
Začini
Začinite s krupnom soli, maslinovim uljem i malo ružmarina. Na početku pečenja obavezno podlijte s malo bijelog vina, a netko voli podliti s malo vode ili bistre juhe.
Pečenje
Prvo pecite kojih 40 minuta, a zatim pogledajte kako napreduje te meso stavite na povrće. Vrlo vjerojatno je kako će u peki biti dosta vode pa odlijte u veću šalicu i čuvajte do kraja pečenja ako bude trebalo podlijevati.