Zašto su dobre i možete si progledati kroz prste ako ih nekad pojedete previše? Izvor su nezasićenih masnih kiselina, vitamina, osobito E i grupe B, minerala (bakra, magnezija, cinka, kalcija i niza drugih) i mnogih drugih korisnih sastojaka u tragovima koji su ih izdigli na sam vrh zdravstveno preporučljivih namirnica.
Ozbiljna salata s bučinim sjemenkama
Napravili ste salatu. Ubacili ste komadić pečenog mesa od jučer, malo zelene salate, malo bučinog ulja i nekog octa, ako ste imali možda kakvog pečenog povrća tim bolje, a sve zajedno puno će ostaviti ozbiljniji dojam uz malo bučinih sjemenki.
Kandirane bučine sjemenke
Prepržene sjemenke omiljene su grickalice od meksičkih izvorišta (pepitas) do naših krajeva. U tu se svrhu često posole. No sjemenke bundeve odlične su i kada se kandiraju na različite načine, uključujući onaj kako se kod nas obično prže bademi u karameliziranom šećeru.
Bučin pesto genovese
Pesto genovese propisuje pinjole, no bučine sjemenke više su nego dobra zamjena, one su inspiracija za brojne slične varijacije umaka. u blenderu se usitne sjemenke s bučinim uljem i solju. Ako je više ulja, onda priča vodi umaku. Ako je više sjemenki, ova se mješavina usmjerava prema namazu i preprženom kruhu ili punom tanjuru širokih rezanaca.
Kombinacija sa sirom
Bez obzira na formu, poslužene s običnim seljačkim dimljenim sirom, grubo ribanim toplo je predjelo koje ima samo jednu manu: nakon njega nije lako naći glavno jelo koje bi ga moglo nadmašiti.
Bučine sjemenke "na slatko"
U spomenutom receptu za umak, odnosno namaz, sol jednostavno zamijenimo šećerom, ili još bolje medom ili nekim zgusnutim voćnim sirupom odnosno sladilom. Obični suhi keks s ovakvim namazom postaje prvorazredni kolač. Ideja je još impresivnija ako se premaže biskvit.