RECENZIJA RESTORANA

MARINA: Restoran u kojemu je riblja juha odlična, a chefici ne nedostaje nadahnuća!

 Goran Šebelić / Hanza Media
''Jako sam dobro zapamtio okuse otprije, a još sam sve imao i dokumentirano u notesu i na fotografijama. Ni u jednom jelu Marina se nije do kraja ponovila. Ona očito improvizira, ovisno o nadahnuću, ali to radi tako da svoje zamisli nadograđuje.''

Za večere “Sedam samuraja” koju je Tomislav Gretić, u tom trenutku neprikosnoveni broj jedan chef u Hrvatskoj, priredio u rovinjskom hotelu Lone pred samu novu godinu 2013. oduševila me riblja juha koju je predstavila Marina Gaši. Bila je to savršena kombinacija ukusne bazne tekuće podloge i komada svježe ribe i ostalih gušta iz mora.

Usporediva s najfinijim bujabesom, dostojanstveno se ogledala s jelima koja su spravili ostali chefovi. Priznajem, “slab” sam na riblje juhe, a kad vidim da se izdvajaju iz vladajućeg sivila, jako me zaintrigiraju. Ako znaš skuhati dobru juhu, to naizgled vrlo bazično i jednostavno jelo, sigurno je da dobro znaš kuhati i sve ostalo. Tako sam se već sutradan zbog te guste juhe obreo na ranoj večeri u obiteljskom restoranu koje nosi chefičino ime. Ova se tvrdnja u svakom jelu koje sam tada, sad već prije tri i pol godine blagovao baš u svemu potvrdila.

Mladen Šćerbe

Juha je bila još bolja, s nešto malo više ljutine od jučerašnje, a ovaj put servirana u gusnatom minijaturnom loncu koji sprečava da se brzo ohladi. Ponovno u nedavnom objedu u Novigradu neka sam jela od tog prvog posjeta ponovio i opet se uvjerio da je Marina Gaši puno više od umješne kuharice. Jako sam dobro zapamtio okuse otprije, a još sam sve imao i dokumentirano u notesu i na fotografijama. Ni u jednom jelu Marina se nije do kraja ponovila. Ona očito improvizira, ovisno o nadahnuću, ali to radi tako da svoje zamisli nadograđuje. Ta na prvi pogled razbarušenost upravo je ono što me u njezinu kuhanju najviše oduševljava. Sama mi je potvrdila da ona neprekidno mijenja recepte prilagođavajući ih dnevnim ulovima ribara i onim što se od ostalih namirnica svježe nabavi.

Mladen Šćerbe

Ovaj mali intrigantni pomak imala je i u komadu savršeno poširanog, brancina u malvaziji, pa još dodatno malo zapečenog položenog na kremi od batata. Za ovu priliku na sve je dodala tek kratko tostirane pinjole i sićušne krutone sa začinskim travama. Jela navodim bez reda kojim ih ova samozatajna chefica servira samo da vam dočaram jedan slijed od šest jela kao jednu od mogućnosti koju u njezinoj odluci fine dininga možete očekivati. Jako su intrigantne kapešante s curryjem na palenti blago zagorčenoj koromačem, pa još u toću od bijelog vina, maslinova ulja i ponovno curryja. Jednako tako i sirovi list na divljoj riži pomiješanoj s crvenim zeljem kao pomalo “pomaknuta” kombinacija. Napominjem da sam zakleti tradicionalist i da je u ovim jelima imalo prenemaganja i zera ishitrenosti, u mene ne bi dobro prošla.

Mladen Šćerbe

Za kraj dva jela nešto bliža mojim bazičnim nagnućima - komadići tune koji jedva da su liznuli vrućinu tave uz kremu od plavog batata na emulziji od limuna i malo meda te za kraj ovog kombiniranog izbora Marininih finesa - sipe na šug. Možda najbliže istarskoj tradiciji, ali zato servirane na minijaturnim njokima od ljubičastog krumpira. Pomak u okusima blago zaljućene sipe daje joj malo praha od koromača. Marinin kuharski talent utemeljen je na odrastanju uz prvo djedovu, pa maminu gostionicu, da netko ne pomisli da se do ovakvih kuharskih ideja može doći imitirajući druge.

Odabir vina

Buteljirana vina kuće - malvazija 100 kn i merlot 120 (Leonardo Palčić, Novigrad); 80 butelja bijelog i 25 crnog vina (Hrvatska i Europa) 160 - 620; 3 butelje rosea (Hrvatska) 170 - 190; 7 etiketa desertnih vina (Hrvatska i Slovenija) 200 - 500; 6 etiketa pjenušaca (Hrvatska) 180 - 260; 6 etiketa šampanjaca 380 - 2500 kn.

Cijene

Slijed sa šest jela 480 kn. (Slijed sa 4 jela 330, sa 8 jela 595 kn). Deserte naplaćuju posebno.

Marina, restaurant
Sv. Antona 38, 52466 Novigrad
Vlasnik i sommelier: Davor Buršić
Chef: Marina Gaši
Tel.: 051/726691, 098/9690492
www.jre.eu/en/restaurants/ view/marina
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Otvoren 12 - 15 i 19 - 23. Zatvoren utorkom i od 12. 1. do 12. 2.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:58