VINSKA ŠKOLA SAŠE ŠPIRANCA

MILJENKO GRGIĆ: Vinar čija su vina ispisala neke od najvažnijih stranica knjiga vinarstva!

 Ivo Ravlić / HANZA MEDIA
Vinar Miljenko Grgić zadužio je hrvatsko vinarstvo uvevši barikne bačve za dozrijevanje plavca i pošipa.

Miljenka Grgića ne treba posebno predstavljati. Njegova vina ispisala su neke od najvažnijih stranica povijesnih knjiga američkog i hrvatskog vinarstva. Montelena Chardonnay iz 1973., koji je on kao enolog napravio, odnio je pobjedu na čuvenom Pariškom tastingu ispred najcjenjenijih vina iz Burgundije, i to od strane francuskih ocjenjivača te posljedično zauvijek promijenio percepciju američke vinske publike o kvaliteti vina iz Kalifornije i dao vjetar u leđa rastu prodaje i cijena svim vinima iz Napa Valleyja, koji otada do danas nije usporio. Hrvatsko je vinarstvo zadužio uvodeći male barikne bačvice za dozrijevanje plavca i pošipa. Do njegova povratka u Hrvatsku i izgradnje vinarije na Pelješcu to nije bio slučaj.

Metkovic, 300708.
Violeta Grgic kcerka svijetski poznatog vinara Miljenka Grgica i nasljednica vinskog carstva u Kaliforniji i Hrvatskoj.
Preuzela je sve poslove u vinariji Grgich Hills.
Violeta sa suprugom Colinom Shipmanom i sinom Noelom provodi radni odmor u Trsteniku na Peljescu gdje u vlastitoj vinariji proizvodi vina od autohtone sorte Posipa i Plavca Malog.
Foto: Denis Jerkovic / Cropix
Denis Jerković / HANZA MEDIA

Na njega su se potom ugledali ostali dalmatinski vinari te je danas to redovna praksa za odležavanje najambicioznijih vina posvuda u Dalmaciji. Izborom korčulanskog pošipa za svoje prvo hrvatsko bijelo vino omogućio je toj sorti, koja je do tada bila rezervirana uglavnom za masovna vina iz dvije korčulanske zadruge, strelovit rast popularnosti, koji od tog trenutka do danas također nije posustao jer tu tada ekskluzivno korčulansku sortu danas možemo pronaći zasađenu u svakom kutku Dalmacije. Danas Miljenko Grgić ima 94 godine te, iako je još poslovno aktivan, vođenje vinarije prije desetak je godina preuzela njegova kći Violet, inače školovana i vrsna glazbenica. Vinarija Grgich Hills osnovana je 1977. godine kao plod partnerstva Miljenka Grgića i Austina Hillsa, godinu dana nakon Miljenkova velikog uspjeha na Paris tastingu.

Makarska, 140510.
Festival vina i gastronomije Dalmacija Wine Expo u Makarskoj.
Mike Grgich (Miljenko Grgic), poznati hrvatski i americki vinar.
Foto: Ivo Ravlic/ CROPIX
Ivo Ravlić / HANZA MEDIA

Njihov chardonnay je promptno postao hit, a godinu dana kasnije isto se dogodilo i cabernet sauvignonu. Te su dvije sorte do danas ostale stupovi prodaje i statusa vinarije, s konstantno pratećim visokim ocjenama najutjecajnijih vinskih magazina u Americi ili priznanjima poput Chardonnay of the Year koji je Wine News dodijelio njihovu chardonnayu iz 2004. godine. Violet Grgich ovih je dana u radnom posjetu Hrvatske i svoje nove vinarije na Pelješcu, a gostovat će i u zagrebačkoj vinoteci Bornstein u subotu 18. 11., gdje će se degustirati Grgich Hills vina uz hranu koju priprema restoran Noel. Prethodna vinarija dobrim je dijelom izgorjela u devastirajućem požaru prije koju godinu te je na zgarištu stare u međuvremenu izrasla nova i veća vinarija. Posjet je iskoristila i za predstavljanje svoje američke linije vina iz vinarije Grgich Hills, prije svega Napa Valley Fume blanc, zatim Napa Valley Chardonnay pa Napa Valley Cabernet Sauvignon i Napa Valley Zinfandel.

Makarska, 140510.
Festival vina i gastronomije Dalmacija Wine Expo u Makarskoj.
Mike Grgich (Miljenko Grgic), poznati hrvatski i americki vinar.
Foto: Ivo Ravlic/ CROPIX
Ivo Ravlić / HANZA MEDIA

Osim što su ova vina pravi Grgićevi klasici, ujedno su i četiri najvažnije etikete vinarije na koje otpada najveći dio produkcije. U doba kad se kalifornijska vinska scena mijenja dosta dramatično i kad se stalno traže novi stilski izričaji ili sortimenti, Grgich Hills vina su čuvari Napa Valley izričaja; bogatih i moćnih crnjaka te ekspresivnih, živih i punih bijelih vina. Ne odmiču se od tradicionalnog kalifornijskog stila, nego ga njeguju i čuvaju. Nas su impresionirale tri etikete čije vam recenzije donosino u nastavku.

GRGICH HILLS ESTATE CHARDONNAY NAPA VALLEY 2013., 310 kn (Vrutak), 91/100

Izvrstan chardonnay. Na nosu umjerena intenziteta, s tropskim voćem poput banane i manga kao udarnim aromama te tostiranim lješnjakom kao glavnom primjesom s par popratnih nota vanilije. U ustima je, pak, pravi raskošni Napa Valley chardonnay. Masivno vino punog tijela, snažno i raskošno, strahovito kremozno i fino zaobljeno. Vrsnog oak managementa, zbog kojeg utjecaj drva ostaje vrlo diskretan. Atraktivne mineralnosti na finišu. Fantastično food vino koje s lako- ćom nosi većinu vrsta mesa iz pećnice, pečenog na masti ili u svojim sokovima, bila to teletina, svinjetina, puretina ili piletina. Veliko vino ne samo u smislu tijela, nego i kvalitete. Čuvati se može do 2021.

GRGICH HILLS ESTATE CABERNET SAUVIGNON NAPA VALLEY 2012., 420 kn (Vrutak), 93/100

Impresivan cabernet sauvignon. Intenzivna i aromatična mirisa punog tipičnih cabernetskih aroma poput crnog ribiza i lista crnog ribiza s primjesama kože i šumskog voća. Alkohol od 14,7% se uopće ne osjeti jer je vrlo skladno vino, bez izražene topline. Voćnost je glavna odlika okusa, tanini su dozreli, zrnati, punoća je očita, a svježina ne izostaje. Maestralno dobro napravljeno vino savršenog balansa, ogromnog intenziteta i dugačkog trajanja, s senzacijom herbalne slasti na retrookusu. Vjerojatno najbolja etiketa iz podruma Grgić i Hills. Traži dekatiranje od taloga i tartarata, a prati hranu poput grilanih odrezaka i janjetine.

GRGICH HILLS ESTATE ZINFANDEL NAPA VALLEY 2012., 260 kn (Vrutak), 89/100

Zinfandel, naški crljenak ili tribidrag, prosječnom je hrvatskom potrošaču vina najbliži stil premium crnjaka. Sa šljivom i suhom šljivom na nosu, pa s nešto čokolade i suhih grožđica te u primjesama i suhe smokve strahovito podsjeća na premium plavce. U ustima je također vrlo slično, slasno, mekano i toplo, s tragovima zadimljenosti i džemastosti. Ostavlja vrlo blag dojam slatkoće na retrookusu. Tipičan primjer vina od skoro prezrelog grožđa koji podsjeća na naša ponajbolja vina s Dingača, Postupa, Svete Nedjelje ili Ivana Dolca. Snažno i puno vino s više od 15% udjela alkohola, rezervirano za pašticade ili druga crvena mesa u umacima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:02