Mirisna i aromatična

MIRISNA I AROMATIČNA LJUTA NARANČA: Simbol dubrovačkog kraja i ukusan suvenir!

 Berislava Picek / Hanza Media
Za naranču nema tko nije čuo, ali za gorku, odnosno onu ljutu malo tko zna i rijetko je se gdje može kupiti. Ljuta naranča iz istog je roda kao i obična slatka naranča, ali njezin sok ima okus mješavine limuna i naranče. Kora joj je mirisna i aromatična, a od njezina lišća pravi se čaj koji se nekad služio nakon jela, osobito nakon obilnih gozbi zbog svojeg ljekovitog i umirujućeg djelovanja.

Iako je i sada ima na stablima, njezino vrijeme, kao i svih citrusa, je zima jer tada je najsočnija. Dom joj je južna Dalmacija i iako raste u raznim mjestima i na raznim otocima, njezino sjedište je Dubrovnik. Još za vrijeme Dubrovačke Republike dvorišta i vrtove gotovo svake kuće, ali i ljetnikovaca te samostana krasilo je drvo ljute naranče.

Sve ljepote ljute naranče pogledajte u našoj FOTOGALERIJI!

I danas je tako, ljute naranče nisu nestale, no još su pomalo zapostavljene i premalo ih se koristi ne samo u kuhinjama izvan Dubrovnika, već i u samom dubrovačkom kraju. Ljuta naranča na ovaj je prostor došla vrlo rano, još u 10. stoljeću preko arapskog poluotoka, iz istočne Azije i otada se udomaćila i postala zaštitni znak dubrovačkih đardina, a malo pomalo i gastro-suvenir koji zavređuje mnogo više promocije i pažnje.

Dubrovnik, 140616.
Tradicionalna namirnica dubravackog podneblja ljuta naranca, u tom kraju od nje rade djem po staroj recepturi, a jedan od odlicnih restorana u starom gradu je Kopun koji taj djem koristi u pripremi svojih jela.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

No, ima onih koji neprestano rade na promoviranju i proizvodnji autohtonih namirnica kao što je i ovo voće, a to je dubrovački Regionalni centar za izgradnju zajednice i razvoj civilnog društva Deša. Oni su se ljutoj naranči zaista posvetili. Još 1998. godine, kada su organizirali prvi božićni sajam u Dubrovniku na kojem su pokazali kako se mogu koristiti lokalni resursi, našla se i ljuta naranča. Članice udruge proizvode poznati dalmatinski slatkiš arancine te džem od ljutih naranči po tradicionalnoj recepturi.

Berislava Picek / Hanza Media

- Naš cilj je promovirati lokalne proizvode i približiti ih ne samo turistima, već i onim domaćima koji su ih pomalo zaboravili. Kod nas je i danas tradicija da se na blagdane i važnije svečanosti pravi pečenje sa svježim ljutim narančama i da se ono podlijeva njihovim sokom. Nažalost, svake godine oko 40 tona dubrovačke ljute naranče propadne jer ih nitko ne bere. No, u Dubrovniku ima sve više onih osviještenih ugostitelja i hotelijera koji u svojoj ponudi imaju proizvode od ljutih naranči.

Dubrovnik, 140616.
Tradicionalna namirnica dubravackog podneblja ljuta naranca, u tom kraju od nje rade djem po staroj recepturi, a jedan od odlicnih restorana u starom gradu je Kopun koji taj djem koristi u pripremi svojih jela.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Ona je dio naše gastro-kulture, došla je ovdje davnih dana i opstala. Ista je kao i naša žena, postojana i snažna, ona trpi sve, i buru i sušu i svaku nevolju - kaže Jany Hansal, predsjednica Deše. No, priča o dubrovačkoj ljutoj naranči nije potpuna dok vam ona ne zamiriše kuću i dok je ne okusite u nekom jelu. Jer tada započinje neka nova storija...

Arancini

Dubrovnik, 140616.
Tradicionalna namirnica dubravackog podneblja ljuta naranca, u tom kraju od nje rade djem po staroj recepturi, a jedan od odlicnih restorana u starom gradu je Kopun koji taj djem koristi u pripremi svojih jela.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Koru pet naranači izrežite na tanje trakice i prokuhajte ih par puta (3-4), svaki puta u drugoj vodi da se izvuče gorčina. U posudi prokuhajte 30 dag šećera i 250 ml vode, a kad se šećer rastopi dodajte koru naranče i kuhajte na laganoj vatri oko pola sata do 45 minuta. Kad kore postanu staklaste uvaljajte ih u šećer i ostavite da se suše preko noći.

Ljute naranče u salati

Dubrovnik, 140616.
Tradicionalna namirnica dubravackog podneblja ljuta naranca, u tom kraju od nje rade djem po staroj recepturi, a jedan od odlicnih restorana u starom gradu je Kopun koji taj djem koristi u pripremi svojih jela.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Rikulu operite te ju začinite solju, limunovim sokom i maslinovim uljem. Servirajte ju na tanjur, dodajte marinirane kozice, meki sir i svježe jagode te preljev od džema od ljutih naranči. Poslužite kao predjelo ili lagano glavno jelo. Salatu možete začiniti i sa sokom od ljutih naranči što će joj dati slatko kiselkasti štih.

Kopun s ljutim narančama

Dubrovnik, 140616.
Tradicionalna namirnica dubravackog podneblja ljuta naranca, u tom kraju od nje rade djem po staroj recepturi, a jedan od odlicnih restorana u starom gradu je Kopun koji taj djem koristi u pripremi svojih jela.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Kopun, odnosno mladi uškopljeni pijevac u dubrovačkom se kraju oduvijek priprema, a taj recept su oživili i u dubrovačkom restoranu Kopun. Ondje ga pripremaju s dubrovačkom ljutom narančom u šugu od povrća s grožđicama i mediteranskim začinima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:29