Mlijeko sretnih magarica

Na OPG-u Ciganović u Ivanić Gradu za svoje magarice se dobro brinu, a one gazdama uzvraćaju kvalitetnim mlijekom.

Magarce nije nimalo lako natjerati da poziraju. Kad je riječ o magaricama, stvar se dodatno komplicira. Neke od njih imaju mlade, a posesivne mame ne vole da se klinci druže. Pa se rastrče na sve strane, odvajaju se u grupe, uglavnom, nikako ih posložiti za razrednu fotku. Na kraju smo nagovorili Anabelu i Milku da malo stanu uz gazdu Nevena Ciganovića, a Stela je sama odlučila ušetati u kadar.

Na OPG-u Ciganović u Ivanić Gradu živi 16 magaraca. Četiri su mlada, ostalo su ozbiljne magarice, a samo je jedan mužjak. Nismo ga pitali koliko je njegov život težak, ali sudeći po uspješnoj proizvodnji magarećeg mlijeka, frajer dobro obavlja svoj posao. Neven i njegova supruga Katarina imaju tri kćeri. Prije otprilike tri godine nabavili su prvu magaricu, Nevu, kćerima za jahanje. A onda su krenuli proučavati što se s magarcima još može raditi i krenuli u prozivodnju mlijeka.

Magarice daju mlijeko samo kad imaju mlade. Prva tri mjeseca ih Ciganovići ne doje. Po jednom dojenju one daju oko pola deci – deci mlijeka. Stoga i ne čudi visoka cijena od 400 kune po litri. Kada skupe oko deset, petnaest litara, staju s dojenjem i magarice imaju godišnji od par dana. Ciganovići, otkad se bave s njima, još nisu uspjeli otići na odmor. Nakon dojenja mlijeko se filtrira pa zamrzava te takvo prodaje. – Svaka dva sata dojimo. Ali to nije sve, treba se brinuti je li magarica bolesna, je li možda šepa, kad je jela…, priča Katarina.

Njihovi magarci po cijeli dan slobodno šeću i pasu na 2,5 hektara zemlje. Jedu sijeno, travu, lišće, ječam i zob. Osim mlijeka, Ciganovići su od nedavno počeli raditi i kozmetiku. – Kad odgojim malo magare na dudu, ne mogu ga onda zaklati. Meso nam nije opcija za proizvodnju – kaže Neven. Magareće mlijeko često se daje djeci, ali ne samo njima. Uobičajena doza je decilitar na dan. Preporuča se kod plućnih bolesti, astme, bronhitisa, uz kemoterapiju, podiže imunitet, popravlja krvnu sliku. Mirisa gotovo da i nema, vrlo je blagog, nježnog, pomalo slatkastog okusa. Ciganovići ga dostavljaju i na kućnu adresu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:04