Važno je reći kako je zlato na ovakvom natjecanju izniman uspjeh, ali pravo oduševljenje uslijedilo je nakon osvajanja nacionalnog trofeja. Naime, za zlato je potrebno osvojiti od 95 do 100 bodova, dok se za nacionalni trofej ponavljaju kušanja te je potrebno biti najbolji među svim zlatima, što je ovog puta pošlo za rukom Benvenutijevu Muškatu.
Želja je ostvarena
Neka naša misao vodilja bila je da od autohtonih istarskih sorti napravimo velika svjetska vina, a ovo priznanje je zapravo šlag na želju koju oduvijek imamo - rekao je Nikola Benvenuti. Ono što je osvojilo ocjenjivače je zapravo savršeno pogođen balans. Krasi ga izuzetna svježina, ali i punoća okusa, intenzivna slatkoća s aromama kandiranih i karameliziranih korica naranče i limuna u nosu.
Desertna vina imaju lijepu svježinu i mi ih radimo prosušivanjem grozdova na slami, što traje između tri i šest mjeseci, nakon čega se radi vino. Izabrali smo i izuzetnu lokaciju za proizvodnju muškata u centralnoj Istri gdje je nekad bio stari Kaldir. Ovaj dio obiluje izvorima pa nikad ne trpi sušu, zemlja je bijela, laporastog sastava, što pogoduje mineralnosti, a terasasta konfiguracija terena omogućuje dobru provjetrenost tako da nemamo puno špricanja - objasnio je Albert Benvenuti.
Ključan začin
Vinifikacija je tri do šest mjeseci, maceracija kojih sedam dana, nakon čega slijedi fermentacija koja traje oko šest mjeseci ovisno o godini. Usporedbe radi, bitno je reći kako fermentacija inače traje do dva tjedna. U Vinariji Benvenuti ističu kako su obiteljske vrijednosti i tradicija ključan “začin” u Benvenuti vinima te da se u svakoj Benvenuti butelji nalazi djelić obiteljske priče, kao i odraz filozofije da je vino upravo onakvo kakva je i osoba koja stoji iz njega.
Trudimo se čim manje uključivati tehnologiju u proizvodnju i doista praviti vino u vinogradima, a ne u podrumu - nadovezao se Nikola Benvenuti. Možda je ovu tezu najbolje potkrijepiti primjerom njihove proizvodnje terana. Osim odabira specifične mikrolokacije vrlo je važna obrada grozdova, tako da oni između 20. srpnja i 1. kolovoza, kad počinju šare na grozdu i kad teran počinje mijenjati boju, odlaze u vinograd i skidaju prinose te kontroliraju grozd po grozd, zbog čega takvo vino može trajati i do dvadeset godina.
Tjedan vina
Priznanje za nagrađeni muškat uručio im je Saša Špiranec u zagrebačkom restoranu Balon gdje je kasnije uslijedilo kušanje i sljubljivanje vina vinarije Benvenuti i gastronomskih kreacija. Za početak je poslužena malvazija Benvenuti 2015. uz koju je sljubljen tartar od tune, zatim Malvazija Anno Domini 2013. koji je lijepo odgovarao rižotu od cikle, zatim Teran Benvenuti 2012. koji je sljubljen s mesnim okruglicama u šalši te San Salvatore Muškat 2011. sljubljen sa sušenim smokvama, Pecorino sirom i medom od divljeg kestena.
U povodu ovog događanja započeo je i tjedan vina Benvenuti u zagrebačkom Balonu gdje će ona biti dostupna po promotivnim cijenama. Obitelj Benvenuti proizvodi malvaziju, teran i muškat. Imaju tri stvari na koje su se fokusirali i to rade u skladu sa svjetskim kriterijima, a ovo priznanje je samo još jedna u nizu potvrda kvalitete njihovih vina - zaključuje Špiranec.