HRVATSKE GASTROINOVACIJE

Najambiciozniji projekti hrvatskih studenata u prehrambenoj industriji

 Iva Perinić
I mi imamo svoje adute za budućnost u području prehrane i biotehnologije, čije vrijeme tek dolazi

U sklopu Taste and Travel festivala u Zadru ovih dana održava se i Sajam inovacija na kojem su hrvatski studenti, vizionari i kreativci predstavili novitete s područja prehrambene industrije. Uz mobilne aplikacije za kuhanje i dohranu bebe, predstavljeni su i novi, jedinstveni proizvodi nastali od organskog otpada, a čije vrijeme tek dolazi. Jedna od najzanimljivijih delicija na Taste and Travel festivalu je rožata s čokoladnim kavijarom pripremljena po tajnoj recepturi, koju nam je ovom prilikom otkrio Karlo Vulin, jedan od organizatora festivala. Nekoliko timova mladih inovatora predstavilo je svoje ideje na području biotehnologije i povezanih znanosti, koji su još u fazi stvaranja, no vrlo uskoro naći će se na domaćem tržištu.

Bebin kalendar dohrane: Prva domaća aplikacija za dohranu bebe

Prva domaća aplikacija za dohranu bebe, pregledan i jednostavan način predstavlja preporu- čen plan uvođenja novih namirnica u djetetovu prehranu u dobi od šest mjeseci do dvije godine života jer je najčešća dilema roditelja vezana za vrijeme započinjanja dohrane te vrstu i način uvođenja novih namirnica. Aplikaciju su razvile pedijatrijska klinička nutricionistica Tena Niseteo i Karmen Matković Melki. Sadrži osobne iskaznice namirnica - informacije o nutritivnom sastavu, sezoni, zdravstveno benefitu, ali i alergenosti te najboljem načinu pripreme više od 150 različitih namirnica kroz više od 150 recepata ukusnih žitnih, voćnih, povrtnih, mliječnih, mesnih i ribljih kašica i jela te zdravih grickalica i sokova.

Iva Perinić

Biodinamik: Istražuju što se krije iza pretilosti djece i odraslih

Projekt financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda provodi nekoliko važnih istraživanja. Ekipa iz projekta Biodinamik prvi put u Hrvatskoj koristi simulator probavnog sustava, gdje u kontroliranim uvjetima proučavaju utjecaj probiotika, odnosno funkcionalne hrane u organizmu. Studenti također istražuju i koje su mikrobne zajednice prisutne u probavnom traktu imaju važnu ulogu u razvoju pretilosti. Projekt se radi u suradnji s Dječjom bolnicom Srebrnjak, a u fokusu će biti problem pretilosti kod djece.

Voditeljica istraživanja je Ena Melvan, a s njom na projektu rade Janko Dimnić, Damir Oroš, Ksenija Uroić i Marijan Praljak. Mentori su im Antonio Starčević, Jurica Žućko i Blaženka Kos.

Iva Perinić

Chefito: Aplikacija koja uči ljude kuhati u realnom vremenu

Chefito je nova aplikacija za Android koja omogućava brži i jednostavniji način pripreme hrane tako što recepte dijeli na jednostavne korake koje svatko može pratiti. Korisnik u svakom trenutku može pauzirati izvođenje recepta ili ga ubrzati, ovisno o vlastitoj vještini pripreme hrane.

- Korisnik u realnom vremenu putem aplikacije dobiva naputke s animacijama za pojedino jelo, primjerice koje povrće narezati i kako. Inovativna je po tome što ima više paralelnih radnji, npr. dok se kuha šalša, vi možete pripremiti tjesteninu. Također, možete kreirati vlastite recepte te ih unositi u bazu, tako da i drugi korisnici također mogu kuhati ta jela - kaže Aldo Topić.

Inače, aplikacija još nije dostupna u Playstoreu, ali će, najavljuju autori, biti vrlo skoro.

Projektni tim: studenti Blaženko Davidović, Aldo Topić, Tomislav Bradač, Reslav Hollóss,Tehničko veleučilište, Zagreb

Iva Perinić

Kavijar od čokolade: Kako stvoriti opnu oko kapljice čokolade?

Jedna od najzanimljivijih delicija na taste and travel festivalu je rožata s čokoladnim kavijarom pripremljena po tajnoj recepturi.

- Sam kavijar od čokolade nastaje spajanjem tradicionalnih sirovina i modernih procesa obrade, radi se postupkom sferifikacije, kada se oko kapljice čokolade stvori čvrsta, jestiva opna i tako proizvod dobije izgled kavijara. Na ideju sam došao gledajući najpoznatije svjetske kuhare s Michelinovim zvjezdicama, radili su neke slične proizvode, s drugim tekućinama. Uskoro će se naći u prodaji u sklopu prodajnog lanca slastičarnice Kroštula - kaže Karlo Vulin, student Prehrambenobiotehnološkog fakulteta i autor inovacije.

Iva Perinić

Salus žitarice: Prve žitarice od organskog otpada, bez dodanih šećera, aditiva i boja

Zašto su naše žitarice bolje i zdravije od ostalih? Nemaju dodanih šećera za razliku od svih ostalih žitarica na tržištu. Također, nemaju ni nikakve aditive ni bojila. Imaju oko 12 posto proteina, 15 posto vlakana, 11 posto prirodnih šećera, izvučenih iz voća. Za naše žitarice koristili smo pivski trop, lanenu pogaču i konopljinu pogaču, odnosno nusproizvode prehrambene industrije koji se u principu bacaju ili se koriste kao stočna hrana i daju se u bescjenje, pa smo to odlučili iskoristiti kako bi napravili zdravi proizvod. Osim ova tri proizvoda koristili smo i rogač, proso, zob, suhu smokvu, suhu marelicu i svježu mrkvu, zajedno samljeli i stavili u ekstruder i uz pomoć ekstrudera proizveli žitarice za doručak. Veliki problem je bio što u RH ne postoji ni jedan industrijski ekstruder koji može proizvesti ovaj tip žitarica, pa smo morali ići u Srbiju, kod kolega u Novi Sad koji su nam velikodušno ustupili ekstruder, da proizvedemo naše žitarice. Salus žitarice se još nigdje ne mogu kupiti, trenutno pokušavamo prodati prava na proizvodnju.

Projektni tim čine: Tomislav Martinović, Ines Zvonar, i Marija Magdić

Iva Perinić

Crustuli: Fini keksi napravljeni od organskog otpada

Crustuli je zamišljen kao zdrava zamjena za obrok u formi keksa. Ekološki aspekt proizvodnje proizvoda je jako naglašen - glavni sastojci su nusproizvodi prehrambene industrije, a ukupna proizvodnja gotovo da nema otpada i otpadnih voda. Svi sastojci su pomno birani kako bi dobiveni proizvod na tržištu mogao biti rangiran kao visoko kvalitetan, zdravi proizvod, a istovremeno pristupačan cijenom.

- Naše kekse smo napravili od organskog otpada, glavni sastojci su ljuska jajeta, trop aronije, trop pšeničnih klica i melasa kao glavni zaslađivač. Cijeli projekt napravljen je u sklopu studentskog natjecanja Ecotrophelia na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu gdje smo pokušali napraviti inovativni ekološki prehrambeni proizvod. Razmišljali smo kako dobiti nešto hranjivo i zdravo od sastojaka koji su korisni, ali su ljudima inače odbojni. Sjetili smo se ljuske jajeta, koja se provlači kroz cijeli naš projekt, koja je izuzetno zdrava, ali zbog teksture nije zgodna za konzumaciju - kažu djevojke s fakulteta.

Proizvod se još ne može kupiti, no proizveden je u uvjetima industrijske proizvodnje, dakle ima potencijal za veliko tržište.

Projektni tim čine studentice Lucija Boras, Lucija Perković, Monika Kralj i Mihaela Marjan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:53