Kuhano vino na zagrebačkim štandovima

Napravite najbolje kuhano vino - kod kuće!

    AUTOR:

  • OBJAVLJENO:
  • 17.12.2013. u 14:28

Crno kuhano vino
  • Ako želite, neke od začina možete i izostaviti ili pak dodati neke svoje. Nama su drage varijante s kardamomom i mahunom vanilije, ali tu doista sve ovisi o ukusu. Pročitajte recept

Recept Zorana Šimunića
  • Zoran Šimunić koji piše kolumnu Gastrolabod objasnio nam je ponešto o podrijetlu tog toplog napitka i dao savjete za najbolje rezultate. Pročitajte recept

Bijelo kuhano vino
  • Ako vam je draža varijanta s bijelim vinom nego s crnim, imamo rješenje i za to, a dao nam ga je još lani vlasnik zalogajnice u blizini redakcije. Dok je padao snijeg, svi smo se rado grijali ovom njegovom mješavinom. Pročitajte recept Foto: Nenyaki

Što kaže Jamie Oliver?
  • Varijanta Jamieja Olivera nešto je drugačija od klasične, a glavna razlika je pripremanju baze, odnosno sirupa. Postupno dodajte smeđi šećer, sok i koricu od klamentina, klinčić, cimet, kardamom, lovor, muškatni oraščić i vaniliju, a zatim crno vino dodvoljno da prekrije sve sastojke. Kuhajte na laganoj vatri dok se sastojci ne prožmu te počnu lagano raspadati kako bi se postigla tekstura sirupa. Razlog prvotnom ukuhavanju sirupa je što se tada intenzivnije prožimaju svi začini. Kad je sirup gotov, možete nadodati ostatak vina koji želite servirati. Na laganoj vatri, kuhajte nekoliko minuta kako bi se bolje povezali, a zatim servirajte u omiljene šalice i uživajte u ovom toplom napitku. Jamie nas dosad nije razočarao pa vjerujemo da je i ova varijanta sjajna. Foto: Solis Invicti

Skandinavci znaju kako se to radi
  • Kuhano se vino u Skandinaviji naziva Glög i oni ga najčešće spremaju od crnog vina dodajući mu klinčić, muškatni oraščić, cimet i šećer. Donosimo vam recept za kuhano vino kakvo su pile Marlyn Monroe, Marlene Dietrich i Gary Cooper u jednom od najpoznatijih skandinavsnih pubova u Los Angelesu. U posudu se stave sušene grožđice, pečeni bademi, kardamom, klinčić, cimet i narančina korica koje se preliju 1 l crnog vina te ostave 24 sata prije kuhanja. Tako odstajali napitak zagrijavajte na laganoj vatri dodajući šećera te velikodušnu mjericu votke! Foto: vanillaecoes