Ne, nije riječ ni o kakvoj lovačkoj priči, riječ je o Robertu Mlinarcu i Melvinu Burniću koji su opsjednuti prirodom, lovom, kuhanjem i druženjem uz dobru hranu i koji se manje vole zadržati u lovu, a više u backstageu - kuhinji. Svi recepti u ovoj knjizi, koja predstavlja jedinu ozbiljniju lovačku kuharicu u posljednjih 40 godina u nas, primjenjivi su u svakoj kuhinji, kod svake domaćice i kuhara amatera. Pisani su jednostavno, objašnjeni do detalja i za sve glavne namirnice dan je i prijedlog za zamjenu.
Već sam duhoviti naslovi knjige privući će vas na prvu da počnete proučavati recept i da se dohvatite kuhače. - Kuhali smo doma, onako po domaći, bio je to čisti tradicijski pristup koji smo samo nadograđivali nekim novim idejama. Svi recepti su isprobani i testirani na ženama, muškarcima i djeci. Osim toga, ozbiljno smo se posvetili i ispitivanju koja pića idu uz ovakvu hranu i jednoglasno odlučili da je najbolji partner i prijatelj svakom vepru, muflonu, jelenu, zecu ili fazanu gemišt! - ozbiljno će Robert i Melvin.
Knjiga ima oznaku 01, što znači da je tek jedna u nizu onih koje pripremaju, a pripremaju puno toga zanimljivog; kuharicu s receptima svih regija u Hrvatskoj, mediteransku kuharicu, azijsku, vegetarijansku, a već je gotovo i šest knjižica sortiranih po vrstama mesa kojima je radni naslov "šuma i polje". Nova izdanja valja pričekati, a dotad naručite knjigu na www.hedone.club, zasučite rukave i pretvorite kuhinju u pravu divljinu.
Bos po noklicama
Vepar s graškom, noklicama i bosiljkom
700 grama veprova mesa 150 grama pancete 500 grama kuhanoga graška 300 grama luka 1 dcl bijelog vina sol, papar, ulje, peršin, bosiljak |
Za noklice:
2 jaja brašno sol |
Meso vepra držimo dva do tri dana u blagom pacu. Izvadimo ga, izrežemo na veće komade (otprilike njih osam) i stavljamo u posudu za pirjanje. Meso stavljamo na malo ulja popržiti par minuta, zajedno s pancetom rezanom na kockice. Dodajemo pasirano povrće iz paca i luk narezan na najsitnije moguće. Potom dodajemo na sitno iscjeckana dva prstohvata svježeg bosiljka ili pola žličice suhog. Bosiljak je vrlo intenzivna mirisa i namjera nam je da on preuzme dominaciju u ovom jelu. Pirjamo četrdesetak minuta. Za to smo vrijeme skuhali i ocijedili grašak, po mogućnosti svjež. Od brašna, jaja, soli i vode napravimo smjesu za noklice. Oblikujemo ih žličicom i polažemo u kipuću vodu. Nakon 5 minuta ih vadimo i stavljamo u posudu s veprovinom u koju smo u međuvremenu pomiješali i kuhani grašak te podlili 1 dl vina i 1 dl vode. Dodamo malo rukama istrganog peršina, poklopimo i još petnaestak minuta ostavimo na laganoj vatri. Poslužujemo toplo, po želji uz kukuruzni ili raženi kruh koji ćemo točati u vodici koja nam ostane u tanjuru! Dobar tek!
Priprema noklica:
U šalici od 2 dl razbijemo i umutimo 2 jaja, posolimo i polako sipamo brašno dok cijelo vrijeme miješamo smjesu. Kad smjesa postane umjereno tvrda, ostavimo je da odstoji desetak minuta, žličicom za kavu oblikujemo noklice i lagano ih potapamo u kipuću juhu. Kuhamo ih desetak minuta.
Skakač u more na noge
Pirjani kunić na mediteranski
kunić od 1,5 kg 1 veliki luk 4 češnja češnjaka 1 dl maslinova ulja sol, papar, kapari, mediteranske trave ružmarin, origano |
U veliku posudu ulijemo 1 dl maslinova ulja, na njega stavimo sitno isjeckane luk i češnjak te na komade izrezanog, prethodno posoljenog i blago popaprenog kunića iz paca. Već bi u pacu trebale biti mediteranske trave, lovor i ekstra origano kako bi kunić i prije pirjanja "mirisao" mediteranski. Malo ružmarina (pažljivo, intenzivan je kao i bosiljak!), mediteranske trave i 2 žlice kapara ubacimo u posudu te sve pirjamo na umjerenoj vatri oko 50 minuta. Dok se kunić pirja, možemo skuhati grubu palentu na maslinovu ulju s cvijetom soli ili kao alternativu, blitvu s krumpirom i preprženim češnjakom. Mi smo se danas odlučili za ovaj drugi prilog.
Opijeni fazan
Pirjani fazan s palentom sa slaninom i prilogom
1,2 kg fazana 300 grama poriluka 300 grama mrkve 2 veća luka 4 češnja češnjaka 2 dl bijelog vina ulje, sol, papar |
Na ulju u velikoj tavi popržimo na kolutove narezane pola količine luka i češnjaka. Fazana rasječenog na manje komade polažemo u tavu, posolimo i popaprimo, podlijemo sa 2 dl vode i ostavljamo pirjati na umjerenoj vatri. Za to vrijeme u drugoj posudi pirjamo na laganoj vatri drugu polovicu luka i češnjaka, mrkvu i poriluk za prilog. Sastojke samo blago posolimo i pouljimo, za otprilike dvadesetak minuta prilog je gotov. Fazana podlijevamo bijelim vinom u polupokrivenoj tavi. Nakon otprilike sat vremena tekućina bi trebala biti reducirana. Fazana poslužujemo uz palentu sa slaninom i prilogom od poriluka i mrkve. Preporučujemo neko lakše bijelo vino kao piće, dok salatu prepuštamo vama na volju! Palenta sa slaninom: Slaninu izrežemo na sitne kockice koje prepržimo na malo ulja u loncu u kojem ćemo kuhati palentu. Prženu slaninu zalijemo pripremljenom kipućom vodom i kuhamo polagano dodajući palentu uz stalno miješanje prema uputi (ovisno je li klasična ili instant).