Nedavno se u Rijeci otvorio mesni restoran Jist koji svoj koncept temelji isključivo na ponudi hrvatskih proizvoda. "Trudimo se da je sve zaista hrvatskog porijekla; tako surađujemo s lokalnim mljekarama i mesnicama. Jedino što nemamo jesu kava i čokolada!" otkrio nam je chef kuhinje Darjan Urdih pa nastavio: "Odlučili smo se za generalno mesni koncept budući da nam gazda nije ljubitelj ribe, a i ovu lokaciju ljudi baš ne vežu uz riblja jela!
“Radili smo i svoju bresaolu te salamu od pačjeg mesa, ali bez dima, već samo korištenjem plemenitih plijesni i fermentacije. Reakcije su bile jako dobre tako da ćemo sigurno nastaviti s kulinarskim eksperimentima.”
Imaju vlastiti dry ager (hladnjak za suho zrenje) u kojem meso odležava minimalno četiri tjedna. Cilj im je ići lokalno i pristupiti i nekim tradicionalnim jelima, ali na kreativan način pa su tako, primjerice, krčke šurlice sljubljene s pršutom i kremom od ovčjeg sira. Baš su osvježili novu kartu tako da će se na njoj mogu naći zanimljiva jela kao carpaccio od goveđeg jezika, rolana janjeća potrbušina s crème brûléeom, gulaš s njokima od batata i "Bombognese" što je njihova varijanta poznatog talijanskog umaka.
Vinska karta broji dvadesetak etiketa hrvatskih vinarija, ljubitelje craft piva razveselit će činjenica da ovdje mogu naći Fakina, Gričku vješticu, San servolo, 5th element i Zadarsko. Nude i desetak vrsta rakija lokalnih proizvođača, a zanimljivo da je u ponudi i hrvatski Jägermeister koji radi obitelj Auguštin iz Huma na Sutli, i to od 44 ljekovitih biljaka. Cijene se kreću u prosjeku od 55 do 70 kuna za predjela i 120 kuna za glavna jela.