Od sadnica do 120 tona lubenica

Mlada obitelj Volarević iz Metkovića uzgaja lubenice na tri hektara zemlje. Proizvodnju, kažu, diktiraju kupci, a sada su popularne lubenice u mini veličini, koje teže do tri kilograma, imaju tanju koru, a i slađe su…

Obitelj Volarević iz Metkovića godinama se bavi poljoprivredom. Iako uzgajaju i mini rajčice, njihov glavni posao su lubenice. Na oko tri hektara zemlje, ova mlada obitelj sadi obične i mini lubenice, koje su zadnjih godina sve popularnije.

– Do prošle smo godine sav urod sami prodavali na Velikoj pijaci u Metkoviću. Sad je žena osnovala firmu pa ćemo sami prodavati svoje proizvode. Radimo neprestano, nemamo ni dana odmora i nekako uspijevamo živjeti od svog posla. Imamo i troje male djece, pa oni zapravo imaju priliku, ako to jednog dana budu željeli, nastaviti obiteljski posao. I sam sam počeo prije 20 godina, s ocem, a od onda sam malo proširio proizvodnju – kaže Bruno Volarević.

Na parceli u Metkoviću uberu oko 120 tona. Osim Brune i njegove supruge Ivane, u poslu im povremeno pomažu i poznanici. Prošle su godine, kaže Bruno, bili u gubitku jer je otkupna cijena lubenice bila previše niska.

– Nas zapravo spasi to što sami radimo sve, od sadnice do gotovog proizvoda. Supruga i ja se bavimo i birokracijom i radom u polju i stakleniku. A naša proizvodnja zapravo ovisi o kupcima – ono što oni traže, mi proizvodimo. Tako smo počeli saditi male lubenice. Imali smo kupce koji su opskrbljivali jahte i tražili od nas da ih imamo zbog niza prednosti. Tanja im je kora, slađe su i lakše se stave u frižider jer ne postižu težinu veću od tri kilograma – kaže Bruno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:38