POPULARNI GRUZIJSKI STREET FOOD

OKUSIMA PO GRUZIJI: Kuhinja fascinantna poput gruzijskih pejzaža!

Gotovo da nema većeg grada u Rusiji, a vjerojatno ni u ostalim državama bivšeg SSSR-a, u kojima ne postoji barem jedan gruzijski restoran. Jednako tako, gdje god su se Gruzijci raseljavali donosili su svoju kulinarsku tradiciju, a lokalno stanovništvo je objeručke prihvaćalo bogatu gruzijsku kuhinju prepunu europskih, azijskih i bliskoistočnih utjecaja i tradicija.

Piše: Iva Novosel

U njoj se osjeti snaga Kavkaza, raznolikost Azije i egzotika turske kuhinje. Gruzijski su pejzaži fascinantni - od dramatičnih i moćnih planina, kanjona i stijena Kavkaza do suptropskog područja uz Crno more, prepunog palmi i tropskog bilja. Takva je i gruzijska kuhinja. Raznolika u namirnicama, drugačija od regije do regije. Nalazeći se na starim trgovačkim putevima između Istoka i Zapada, Gruzijci su zapravo pokupili najbolje od onoga što su Grci, Mongoli, Turci i Arapi kuhali uzduž Puta svile.

Ispred pizze

Ipak, dva se najpopularnija jela ističu među njima, a to su: Khachapuri i Khinkali. Khachapuri adjaruli najpoznatije je i najomiljenije gruzijsko jelo koje u svakoj regiji doživljava transformaciju, ali osnova su tijesto i sir. Ovo je pravi street food u gruzijskom stilu. Prema istraživanju iz 2009. godine, 88% Gruzijaca voli khachapuri više od pizze.

Dapače, toliko je važan u gruzijskoj tradiciji da se mjerenjem kretanja cijena khachapurija izražava trošak života u raznim dijelovima Gruzije. U regiji Imeruli priprema se poput bureka, u regiji Merguli s rastopljenim sulguni sirom iznutra i na vrhu. Abhazija i Adhara su regije u kojima ga pripremaju poput lazanja, ali definitivno je najpopularnija Acharuli varijanta iz Adjara regije: tijesto ispunjeno sirom, napunjeno sirom i za kraj ukrašeno jajem “na oko” i kockom maslaca.

Umjetnička djela

Kada izađe iz pećnice i nađe se na stolu pred vama, prvo ćete otrgnuti komad tijesta sa strane, umočiti ga u tekući žutanjak i malo razmazati po siru. Kako se khachapuri bude hladio, kako budete trgali novi komad tijesta, močili ga u jaje, poželjet ćete kupiti kartu za Tbilisi i vidjeti kakvih još čuda ima u gruzijskoj kuhinji. Kada vam za pojesti neko jelo trebaju upute, a jelo izgleda poput malih umjetničkih djela, znate da iza toga stoji duga tradicija i mnogo truda, ali i da je vjerojatno vrijedno toga. Jedno je od tih jela je i khinkali - komadići tijesta, zamotani u oblik vrećice i ispunjeni mesom i juhom.

Ovi se smotuljci rade tako da se na komad tijesta okruglog oblika stavi smjesa od mljevenog goveđeg mesa i začina, među kojima prevladava korijandar, smotaju se u vrećicu (istrenirane ruke učinit će od ovog pravu predstavu) te potom kuhaju u mesnoj juhi. Na stol obično dolazi velika zdjela prepuna khinkalija netom izvađenih iz juhe. Vrh smotuljka se primi u ruku i okrene, khinkali se zagrize i juha koju je meso otpustilo popije, treba ju odmah “srknuti”, a zatim se uživa u ostatku tijesta s mesom, sve do vrha. Gutljaj pive ili cijenjenog gruzijskog vina pa ponoviti istim redoslijedom. Sva sreća pa se khinkali priprema u velikim količinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:43