ZAJEDNIČKI PROJEKT

OPUS ONE: Jedno od najvažnijih imena kalifornijskog vinarstva u posjeti vinariji Benvenuti!

 Opus One Winery Facebook Page
Ovih dana je vinarija Benvenuti zabilježila posjetu posebnog gosta. Naime, vinograde i vinariju im je obišao predstavnik čuvene kalifornijske vinarije Opus One, Christopher Tomkiewicz. Vinarija Opus One je plod zajedničkog projekta obitelji Rothschild i Mondavi i jedno je od najvažnijih imena kalifornijskog vinarstva uopće, a Christopher Tomkiewitz je njihov vitikulturist, to jest osoba odgovorna za vinograde.

Prvi kontakt Opus One-a i Benvenutija se desio u Kaliforniji na konferenciji Wine Vision na koju su Benvenutiji bili pozvani kao osvajači trofeja na IWC natjecanju i jedna od 100 odabranih vinarija iz cijelog svijeta, a gdje je sudjelovao i Opus One.

Opus One Winery Facebook Page

Albert Benvenuti je tada posjetio vinariju osobno, a posjet je sada uzvraćen. Benvenutiji i Christopher su izmjenili vinogradarska iskustva i uvjerili se da po nizu pitanja imaju istu praksu. Primjerice, zelenoj berbi (odbacivanju dijela uroda kako bi se podigla kvaliteta ostatku) kojoj pristupaju u istom terminu i istom obujmu.

Zagreb, 190716 
Bocarski dom, Restoran Balon.
Prezentacija vina Benvenutti u restoranu Balon.
Na fotografiji: Livio i Nikola Benvenutti.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / Hanza Media
Albert i Nikola Benvenuti

Prinosi po trsu su im identični, ali su ukupni Opus One-a od 8 tona po hektaru u konačnici dvostruko veći od Benvenutijevih jer imaju duplo gušću sadnju. Kolegijalno su izmjenjena i brojna druga dragocjena iskustva. Opus One svoju istoimenu aktualnu etiketu vina iz 2013. koja je blend Cabernet Sauvignona 79%, Cabernet Franca 7%, Merlota 6%, Petit Verdota 6% i Malbeca 2%, prodaje po cijeni od čak 365 američkih dolara, a potražnja je takva da je moguće kupiti najviše šest boca po osobi.

Opus One Winery Facebook Page

Opus One Winery Facebook Page

Benvenutijev teran je još uvijek otprilike 15 puta jeftiniji i nadajmo se da će i takav ostati, jer kvalitetom zapravo ne zaostaje sudeći po rezultatima koje je ostvario na natjecanjima IWC i Decanter u posljednje dvije godine.

Opus One Winery Facebook Page

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:59