SOL I ŠEĆER SU KLJUČ

KEMIJSKA REAKCIJA KOJA ČINI ČUDA SA ŽUMANJCIMA: Otkrijte trik star tisuću godina!

 Getty Images/iStockphoto
Kemijska reakcija koja mekane žumanjke pretvara u ukusne diskove konzistencije parmezana!

Sve što trebate napraviti je odvojiti žumanjke od bjelanjaka i ''zakopati'' ih u brdo šećera i soli. Chefovi i gastro pisci su fascinirani ovom tehnikom pripreme žumanjaka, a već su ih prozvali ''boljima od parmezana'' ili ''najboljim ukrasom za vaša slana jela''.

Napravite usoljene žumanjke!

Trebat će vam:

700 g soli
700 g šećera
12 žumanjaka

These orange gems

A photo posted by Gamze's Kitchen (@gamzemutfakta) on

Priprema:

Sol i šećer pomiješajte u posudi, polovicu prespite u plitki protvan za pečenje. Po smjesi poredajte žumanjke te ostatak mješavine soli i šećera pospite po žumanjcima. Prekrijte se prozirnom folijom i ohladite u hladnjaku oko tjedan dana. Žumanjke izvadite na rešetku koju ste prije prekrili kuhinjskom gazom te ih prekrijte još jednom gazom. Ostavite na mjesto s propuhom oko dva do tri tjedna. Kada su žumanjci usoljeni, ogulite im pažljivo nastalu koru te ih čuvajte u hladnjaku.

Cured Eggs Almost Ready

A photo posted by Gamze's Kitchen (@gamzemutfakta) on

Ovako pripremljeni žumanjci u hladnjaku mogu stajati više od mjesec dana, a iznimno su svestrani. Možete ih koristiti tako da ih umiješate u tartar umak, carbonara tjesteninu za umami doživljaj, izmrvite preko bruschetta ili u kuhanim jelima. Također, ako žumanjke dodate u domaći hummus okus će biti puno bolji!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 02:11