Samo priroda!

OVO JE PRIČA O IRMI: Supružnici Brekalo u potpunoj divljini uzgajaju jagode mjesečarke!

 Berislava Picek / Hanza Media
Zagrepčani Brekalo postali su Gorani koji na svom imanju u potpunoj divljini uzgajaju jagode mjesečarke sorte Irma koje obožavaju i mali i veliki.

Supružnici Brekalo za sebe kažu da su nomadi jer šest mjeseci u godini žive u Zagrebu, a šest mjeseci u Gorskom kotaru, u Zelinu Mrzlovodičkom. Ovi zaljubljenici u prirodu na svojoj drugoj uzgajaju jagode mjesečarke, sorte Irma. I tako već zadnjih jedanaest godina kada su se odlučili za ekološki uzgoj, postavši tako prvi ekološki uzgajivači jagoda u Primorsko-goranskoj županiji. Daleko od bilo kakve industrije, na proplanku okruženom šumom, kao iz kakve knjige bajki ili dječje slikovnice, nalazi se nasad od 12.000 sadnica preslatkih Irmi.

Sve na imanju radi se ručno, nasad se napaja vodom iz obližnjeg potoka, a jedino ekološko gnojivo koje koriste je ono dobiveno natapanjem kopriva i bazge. O jagodama pričaju s puno pažnje i ljubavi i svaka od njih ima tretman dostojan kraljice. - U Gorski kotar smo godinama dolazili puniti baterije. Brali smo vrganje, šumske plodove, na kraju smo kupili kuću i sasvim spontano odlučili se za uzgoj jagoda. Danas više nema toliko šetnji šumom i branja plodova jer smo potpuno zaokupljeni jagodama. Uz njih imamo i nasad aronije i graha kornjače, a planiramo zasaditi i šumske jagode.

Sve što ovdje izraste ne tretira se ničim što nije iz prirode tako da naše jagode mogu jesti i trudnice i dojilje i djeca. Biti ekološki proizvođač nije uvijek lako pa ja često kažem da smo mi i nama slični proizvođači Don Quijotei 21. stoljeća - kaže Vedrana Brekalo. Kiše u svibnju i izrazito sunčan lipanj najidealniji su uvjeti za dobar urod, a to se ove godine poklopilo pa su sjajno rodile. Berba upravo traje, sljedeća je u 8. mjesecu i nastavlja se sve do polovice listopada, odnosno do prvog mraza. Dakle, mirisnim jagodama u kolačima, koktelima, salatama pa i rižotima i tjestenini sladit ćemo se do prvih mrazeva. No, ne treba zaboraviti pripremiti i koju teglicu pekmeza za zimske dane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:40