OBOŽAVANJE SLADOLEDA

PAŠKI ROLANI SLADOLED: Novi osvježavajući hit koji nastaje pred vašim očima!

 Mario Kučera
Nema bolje ljetne slastice od sladoleda. Volimo ga u svim mogućim okusima i kombinacijama kojima danas nema granica, a jedan od sladolednih noviteta je Rolled Ice.

Ukratko, riječ je o kremastoj bazi koja se uz dodatke na ledenoj ploči pretvara u osvježavajuće rolice. Nikad čuli ni vidjeli? E pa ako se nađete na otoku Pagu, svakako otiđite u grad Pag na glavnu gradsku plažu Prosika gdje pred vama pripremaju sladoledne rolice po vašem izboru. Na Pag ga je ovaj sladoled “doveo” Mislav Butković nakon što mu je prijatelj rekao da je na Tajlandu pojeo najbolji sladoled na svijetu. Odmah je išao na internet vidjeti o čemu je riječ.

Pag grad Pag
Sladoled Rollice 
MISLAV BUTKOVIC
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

I iako Mislav o izradi sladoleda nije znao ništa, niti mu je ta struka imalo bliska jer je cijeli život radio u autoindustriji, ove rolice su ga totalno zaokupile. Naime, kao i njegov prijatelj, i on je strastveni gurman koji voli putovati i upoznavati gastro-ponudu i tradiciju svijeta. A bilo ga je posvuda, i u Vijetnamu, Šri Lanki, Egiptu, Maroku, Kubi… i odasvud je donio neke gastronomske uspomene. - Sve sam proučio, naručili smo stroj iz Kine, posavjetovao sam se s profesionalnim slastičarima oko izrade sladolednih baza i krenuli smo. Princip rada vrlo je jednostavan.

Pag grad Pag
Sladoled Rollice 
MISLAV BUTKOVIC
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Bazu izrađujemo u stroju za izradu sladoleda, i to od prirodnih sastojaka, nema nikakvih praškova i gotovih smjesa, umjetnih aroma, boja i sličnog, samo mlijeko, slatko vrhnje i šećer, a od dodataka tu je voće poput malina ili jagoda, keksi koji rolicama daju hrskavost pa maslac od kikirikija…

Slane i ljute varijante

Fora je jer ovaj sladoled možeš učiniti slatkim, ali i slanim i ljutim, odnosno pikantnim, a okusi se prilagođavaju sezoni, odnosno trenutnoj ponudi svježih namirnica - kaže Mislav. - Sam stroj za izradu sladolednih rolica sastoji se od dvije ploče, odnosno dvije radne jedinice koje se zamrzavaju na temperaturu od -20 Celzijevih stupnjeva, a maksimalna temperatura zamrzavanja može biti -35 Celzijevih stupnjeva.

Pag grad Pag
Sladoled Rollice 
MISLAV BUTKOVIC
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Pag grad Pag
Sladoled Rollice 
MISLAV BUTKOVIC
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Pomoću špahtle sladoledna baza se razmaže na ploču, a potom joj se dodaje, primjerice, nešto voćno i rolice se na kraju posluže u čašicama. Tek smo krenuli, mislimo proširiti recepture, a sve ove dosadaš- nje sami smo osmislili. Napravili smo ih pun kamion dok nismo bili skroz zadovoljni konačnim rezultatom. Voljeli bismo se posvetiti okusima i mirisima Paga i našim sladolednim rolicama dati otočki štih pa su tako u planu sladoledne rolice s paškim sirom i maslinovim uljem - objašnjava Mislav.

Pag grad Pag
Sladoled Rollice 
MISLAV BUTKOVIC
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Sladoledni show

Priprema ovih osvježavajućih rolica pravi je mali sladoledni show jer kod nas je ovo ipak novost. Na prvu su ljudi, kaže Mislav, malo sumnjičavi, ponekad, primjerice, njih troje naruči jednu porciju pa se onda vrate svaki po svoju. No o tome da se vijest o dobrom sladoledu u obliku rolica širi pokazuje i činjenica da ljudi s cijelog otoka dolaze u Pag probati to čudo.

Pag grad Pag
Sladoled Rollice 
MISLAV BUTKOVIC
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

- Čuli su i žele vidjeti što je to, kakve su to rolice i kako se to radi jer svi mi imamo u glavi da se sladoled poslužuje u kuglicama - kaže Mislav. No, u cijeloj ovoj priči treba naglasiti najvažnije od svega, a to je da je riječ o ukusnom i kvalitetnom, prirodnom proizvodu. I na kraju, što ima bolje nego rashladiti se dobrim, kremastim sladoledom. Nama sada ništa drugo ne pada na pamet osim kombinacija koje bismo voljeli “zarolati”.

Pag grad Pag
Sladoled Rollice 
MISLAV BUTKOVIC
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:47