Piše i snima: Goran Zgrablić
“Mi, obični seljaci iz zaleđa Trogira, ovdje smo delegati Slow Food prezidija!”, smije se Davor Rapić, predsjednik Udruge proizvođača češnjaka šarca iz Ljubitovice. “Osjećamo se važni i poštovani, lipo je to. Moram priznat da nam je, otkad smo 2007. dobili prezidij, porasla potražnja za našim lukom. Bio je skoro zaboravljen, a eto ga sad ponovno na tržištu. E, to vam je glavna svrha prezidija. Pomoći da nešto što se kuha samo u privatnoj kužini izađe u bijeli svijet.”
Tržnica u parku
Organizatori Terra Madre Salone del Gusto 2016, najvažnijeg međunarodnog skupa posvećenog kulturi hrane, koji se održao od 22. do 26. rujna u Torinu, delegate ne smještaju u hotelima u vlasništvu korporacija, već kod obitelji iz grada i okolice. One im bez ikakve naknade pružaju gostoprimstvo svih pet dana dok traje to događanje od iznimnog značaja za sve one koji vjeruju u ukusnu, čistu i pravednu hranu. Izložba se prvi put odvijala na otvorenom i bez naplate ulaza, u centru grada, većim dijelom u parku Valentino. Taj najljepši torinski park na obali rijeke Po pretvoren je u velebnu svjetsku tržnicu gdje seljaci, mali ljudi s pet kontinenata, prodaju svoju veliku hranu.
Šarac i varenik
Na hrvatskom štandu gužva je bila od jutra. Posjetitelje je prvo privukao konusni oblik prgice, tradicijskog sira sjeverozapadne Hrvatske, koji je njegov proizvođač Dražen Kuzmić davao na kušanje. Mnogi su kupovali češnjak šarac koji je hvalio i talijanski putopisac iz 15. st., pa je 40 kilograma doslovce razgrabljeno. Do njega varenik, dragocjen sirup od mošta plavca malog koji izmamljuje uzdahe oduševljenja i komentare “mostocotto koji miriše na more”.
Varenik se dobiva dugotrajnim iskuhavanjem kvalitetnog mošta, koristi se pri pripremi i slanih i slatkih jela, obavezan je dodatak u pašticadi, a par kapi dat će sasvim novu dimneziju svim šugovima i toćevima, brudetima, rižotima, salatama, kolačima i tortama. Varenik koji je predstavljen u Torinu zajedničko je remek-djelo četiri vinarske obitelji: Bartulović, Bogoević-Marušić te Miloš i Vukas. Razgrabljeno. Posebno inspirativno bilo je predavanje koje je okupilo male proizvođače od Oceanije do Skandinavije koji su predstavili svoje prezidije, čuvare autohtonih sorti i tradicijskih proizvoda snažno povezanih s lokalnom kulturom i krajolikom.
Divlji porcelana kakao iz Kolumbije, kardamom iz Ixcana, zeleni sir iz Tchernog Vita, cvijet soli iz Mauritanije, Mishavin sir iz Albanije samo su neki od tih gastronomskih čuda, među kojima se našao i novoizabrani prezidij pelješkog varenika. On se dostojno predstavio šarolikoj publici kao simbol Pelješca s vjerom da će ponovno postati nezaobilazan sastojak jela dalmatinske gastronomije.